Waarom tuinreservaten?
• 03-03-2011
• leestijd 2 minuten
Tuinreservaten zijn groene paradijsjes. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden. De totale oppervlakte van de 5 miljoen Nederlandse tuinen is respectabel.
Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om de kleinste stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten. Dieren gebruiken ons privé-groen als 'stapsteen' om van de ene groene zone in de andere te komen.
Vaak zijn tuinen nog hun enige toevluchtsoord. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en vleermuizen worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen en vele insecten.
Sommige trends in tuinenland staan haaks op de behoefte van de dieren. Bijvoorbeeld als steen, beton en asfalt het winnen het van plantenborder en grasveld. Of als schuttingen de plek innemen van heesterhagen, en groenverzorgers zijn omgeschoold tot stratenmakers.
Tuinreservaten wil die trend keren, onder het motto 'Stop het Stenen Tijdperk'!
Hoe kan ik meedoen?
U kunt binnenkort het bordje 'Tuinreservaten' bestellen en tegen geringe vergoeding thuis gestuurd krijgen.
Er gelden wel een aantal voorwaarden, maar het belangrijkste is dat mensen meedoen en ontdekken dat een tuin geen last is maar een lust. Wie zich aanmeldt voor de
email-nieuwsbrief
wordt regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwtjes en weetjes op tuingebied.