Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waarom hebben zoveel bomen nog steeds blad?

  •  
25-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
herfstbladeren

© herfstbladeren, fotograaf: hanbjan

Door stabiel warm herfstweer zit er nog relatief veel blad aan de bomen, meldt de website Nature Today maandag. Ook de bladverkleuring is dit jaar later. De natuurvorsers kwalificeren de herfst van 2019 op basis van gegevens uit De Natuurkalender en de GrowApp als zeer laat. Er waren deze herfst namelijk geen extreem koude of warme periodes. Bovendien was er volgens Weeronline voor het tweede achtereenvolgende jaar geen officiële herfststorm. Gemiddeld komt het eens in de zes jaar niet tot een herfststorm.


De meteorologische winter begint bijna en dat terwijl veel bomen nog niets eens hun herfstkleuren hebben aangenomen. Hoe zit dat? Wat bepaald nu eigenlijk wanneer de bladeren gaan vallen? En waarom staat de ene boom nog helemaal in het blad en de andere niet? Arnold van Vliet van De Natuurkalender en de Wageningen Universiteit geeft in de radio-uitzending van Vroege Vogels antwoord op deze vragen:

Om welke soorten gaat het?

Door het uitblijven van nachtvorst en storm verkleurden de blaadjes laat en hangen er veel nog aan de bomen. Veel boomsoorten zijn volgens Nature Today wel kaal, zoals witte paardenkastanjes en linden. Berken, elzen, walnoten, acacia’s en hazelaars verliezen rond deze tijd pas hun bladeren. De meeste beuken en eiken hebben echter nog volop blad.

Welke factoren spelen er een rol bij bladval en verkleuring? Lees hier ons oude nieuwsbericht terug.

Bron: ANP

Meer over:

herfst, blad

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.