Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen hondenmelk drinken is een carnistische keuze

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2692 keer bekeken
  •  
melk_pixabay

Kalkoenen, rollades, gourmet: nog even en we zitten allemaal weer aan het kerstdiner. Als het aan dierethicus Willem Vermaat ligt, zouden we wat meer nadenken over de dierlijke producten die op tafel staan. Hij schreef het boek: Waarom we geen hondenmelk drinken: de carnistische keuze. 

Carnistische keuze

Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld om dierlijke producten te eten. Volgens Vermaat, verbonden aan de TU Delft, komt dat omdat we in een carnistische samenleving leven. Carnisme is volgens hem het tegenovergestelde van veganisme. Carnisme is de norm, maar volgens Vermaat is dit net zoals veganisme een keuze. Een keuze die voor veel dierenleed zorgt.

Tonijnvriendelijke dolfijn

In zijn boek laat Vermaat ons op talloze manieren twijfelen over wat wij normaal vinden. Met de pakkende titel stelt hij al de vraag: waarom drinken we geen hondenmelk? Als je honden op dezelfde manier zou behandelen zoals wij met koeien doen, zou de wereld te klein zijn. Maar door dat wij zijn opgegroeid met het carnistische idee dat koeien bestaan om ons melk te geven, vinden we dit wél normaal. Zo geldt dat bijvoorbeeld ook voor 'dolfijnvriendelijke tonijn' die je in de supermarkt kan vinden. Waarom zijn er geen blikjes tonijnvriendelijke dolfijn? Waarom is het ene dier meer waard dan het andere?

Bewustwording

Door mensen bewust te maken van hun carnistische keuzes, hoopt Vermaat dat we anders naar onze eigen denkbeelden kijken. Dan wordt voor kerst het gebraad van knolserderij, paddenstoelentaart en een veganitsch toetje misschien de norm.

Meer over:

eten, kerstdiner
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.