Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom de merel merel heet

  •  
05-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
Merel_01.jpg
Waarom heet de koolmees koolmees? En waarom wordt een vlinder ook wel pannevogel genoemd? Taalonderzoeker Jan Stroop weet veel over de Nederlandse natuur-etymologie, over de herkomst van namen en namen van dieren en planten in verschillende dialecten. In Vroege Vogels vertelt hij waarom de mooiste zanger van Nederland, de merel, zo heet.
NK Merelzang
In 2010 werd de Turdus merula, ofwel de merel, verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd de zang van de merel zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. Die 1 miljoen zwarte zoetgevooisde vogels zingen zeker niet allemaal even mooi. Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen zo vals als een kraai, aldus geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen.
Vroege Vogels organiseert samen met Henk Meeuwsen een nieuwe verkiezing. We zijn op zoek naar de allermooiste merelzang van Nederland. Doe mee en stuur het wijsje van uw merel in. De winnende merel wordt vereeuwigd door een Nederlandse muzikant.
In het algemeen geldt voor het opnemen van een zingende merel:
- Neem maximaal 3 minuten geluid op
- Beschrijf waar, wanneer en hoe laat je de merel hebt horen zingen
- Vergeet je volledige naam niet te vermelden
- Verstuur naar vroegevogels(at)vara.nl
Opnemen en versturen via smartphone
Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreide computermogelijkheden biedt. Heb je een smartphone (Android of iPhone) neem dan het geluid op via bv de spraakrecorder of dictafoon. Het opgenomen geluid kun je naar ons mailen door het bestand te delen.
Overige manieren van opnemen
Heb je een andere manier om geluiden op te nemen (bv digitale audiorecorder) dan kun je je bestand via de computer naar ons mailen. Let op via mailprogramma's kun je maximaal 10 Mb versturen.
Bestand groter dan 10 Mb
Neem je het geluid op door simpelweg een filmpje te maken dan zal het bestand waarschijnlijk te groot worden voor de mail. We raden aan om het bestand dan te versturen via Wetransfer .
Werkwijze voor Wetransfer gebruikers
1. Kies je bestand (maximaal 2 GB en niet langer dan 3 minuten)
2. Vul de ontvanger in: vroegevogels(at)vara.nl
3. Vul je eigen emailadres in als afzender
4. Beschrijf waar, wanneer en hoe laat je de merel hebt horen zingen
5. Vergeet je volledige naam niet te vermelden!
6. Klik op Transfer
En dan nog voor de liefhebbers
Banden en cassettebandjes kunnen natuurlijk ook nog via de post gestuurd worden.
VARA Vroege Vogels
Postbus 175
1200 AD Hilversum
Fotograaf: jaban43
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.