Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waar zijn de wintergasten?

16 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Kramsvogel-groot

© Kramsvogel. Fotograaf: WillemdeWolf

In de meeste winters krijgen we in Nederland massaal bezoek van appelvinken, barmsijzen, kramsvogels, pestvogels en kruisbekken. Ze trekken dan vanuit Scandinaviê of Oost-Europa onze kant op, maar deze winter laten deze soorten zich niet of nauwelijks zien. Wat is er aan de hand? Komt het door de zachte winter?

Lekker thuisblijven

“Een groot voedselaanbod in Scandinavië is de belangrijkste oorzaak”, weet Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek. Het is niet zozeer de temperatuur, want vogels kunnen goed tegen kou. In Finland zitten er deze winter heel veel bessen aan de struiken, dus blijven kramsvogels en andere besseneters lekker daar. “Waarom zou je grote afstanden gaan vliegen als er thuis ook genoeg te eten is? Dat is alleen maar gevaarlijk”, zegt Ruud Foppen. Temperatuur speelt wel een rol bij watervogels: als de Oostzee is dichtgevroren, komen bijvoorbeeld zaagbekken wel deze kant op. Maar in die regio is het ook relatief zacht op dit moment.

Comeback van de merel

Toch zijn er andere soorten die in tegenstelling tot andere jaren wel als een invasie Nederland zijn binnengetrokken: in het najaar waren dat al de gaaien, de koolmezen en de pimpelmezen. “Die zullen bij de Nationale Tuinvogeltelling in het weekend van 25 en 26 januari wel goed vertegenwoordigd zijn”, verwacht Foppen. Ook denkt hij dat de merel bezig is aan een comeback. De laatste jaren werden er minder gezien als gevolg van het Usutu-virus, maar het lijkt nu alsof niet alle merels daaraan doodgaan. 
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.