Vroege Vogels

Waar zijn de mezen?

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1055 keer bekeken
  •  
koolmees2_06.jpg
Met de Nationale Tuinvogeltelling in het vooruitzicht (het weekend van 28 en 29 januari 2017) meldt een aantal luisteraars en vogelliefhebbers dat er tot nu toe weinig mezen op de voederbollen in de tuin te zien zijn. Waar zijn deze mezen? Zitten ze elders? Gaat het slecht met ze? Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen doet al meer dan 50 jaar onderzoek naar koolmezen en weet het antwoord.
Op 28 en 29 januari 2017 vindt de tuinvogeltelling van Vogelbescherming plaats. Je kunt je inschrijven via  Tuinvogeltelling.nl .
Een rijkelijk gevulde voederplank, de eerste vriesnachten maar toch nog geen of nauwelijks vogels in je tuin te bespeuren. Het is nog vroeg in het seizoen en de echte winter is nog niet begonnen, maar het lijkt erop dat twee factoren de opvallende afwezigheid van tuinvogels op dit moment kunnen verklaren: het grote noten- en zadenaanbod en een slecht broedseizoen.
Mezen zijn gek op vetbollen, zowel de bollen uit de winkel als je zelfgemaakte bol. In deze video leggen we stap-voor-stap uit hoe je zelf een vetbol maakt:
Welke vetbol vinden vogels het lekkerst? Vroege Vogels TV nam de proef op de som en zag dat de plek waar de bol hangt belangrijker is dan wat er precies in zit:

Meer over:

tuinvogel, koolmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.