NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europese landbouw, boomkruiper, langsdammen, de fenolijn en alle overige onderwerpen

25 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
boomkruiper

Boomkruiper

© Boomkruiper met takje. foto: JurgenMaassen

Mastjaar 2020

Voor het achtste jaar op rij geven de beuken enorm veel nootjes, deze herfst. Leuk voor bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar volgens Gerrit Jan Spek toch vooral een noodkreet van de bomen!

Gerrit Jan Spek

Gerrit Jan Spek over het Mastjaar 2020

© Rob Buiter

Groen Geluk

Lodewijk Hoekstra is vooral bekend als tv-tuinman met programma’s als ‘Eigen Huis en Tuin’ en  recent ‘de Grote Tuinverbouwing’. Hij wil niet alleen een leuk programma maken. Hij wil mensen inspireren om zelf actie te ondernemen bij het verduurzamen en vergroenen van de eigen leefomgeving. In zijn nieuwe boek Groen Geluk geeft hij verschillende tips voor een duurzamer en bewuster leven in je huis en tuin.

Titel: Groen Geluk
Auteur: Lodewijk Hoekstra
Uitgeverij: The House of Books
Reeds verschenen
tuin_06.jpg

Tuin

© Tuinreservaat

Hoe groen wordt de landbouw in Europa?

Waar gaat het heen met het GLB, ofwel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid? Deze week besluit Europa hoe de landbouwgelden vanaf 2023 worden verdeeld. De grote vraag is hoe groen dit miljardenplan is. Wat de natuur ervan gaat merken. Groene politici en ook natuurorganisaties zijn sceptisch en teleurgesteld. In Vroege Vogels een gesprek met Bas Eickhout, Europarlementariër van Groen Links.
jongeren-landbouw_akkerbouw.jpg

De luwte van langsdammen

Sinds zeven jaar liggen er in de Waal tussen Wamel en Ophemert tien kilometer lange langsdammen, evenwijdig aan de oever. Voor de veiligheid, voor doorstroming en waterpeil, maar ook voor de natuur. Die floreert achter deze dammen, want het water is er kalm. Frank Collas van de Radboud Universiteit doet onderzoek, dat deel uitmaakt van RiverCare.
Langsdammen

Frank Collas doet geluidsonderzoek bij de langsdammen

© Jeannette Parramore

Vervlogen Tijden?

Bioloog Rafael Martig onderzocht jarenlang scholeksters op Ameland. Maar het stemde hem steeds somberder, dat elke keer melden dat het zo slecht gaat met deze maar ook andere vogels. Dus gooide hij het over een andere boeg: hij schilderde zeven prachtige statieportretten van de bekendste weidevogels. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat op pad met de Rafael Martig: de schilderende bioloog. De tentoonstelling 'Vervlogen Tijden?'  met de zeven werken van Rafael Martig is nog tot en met 29 november te bewonderen in het Natuurhistorisch museum Rotterdam.

Lichthinder melden

Dit weekend was het Nacht van de Nacht. De nacht om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Want van al die helverlichte kantoorpanden, bouwlampen die je kamer in schijnen en brandende lantaarnpalen langs doodstille bospaden moeten we af he Mattheus Bleijenberg, landelijk coördinator nacht van de nacht? Lees meer over de actie Maghetlichtuit.nl voor het melden van lichthinder.

Fenolijn 035-6711338

Overtrekkende kraanvogels, de eerste kleine zwanen, een van de laatste wespen, blauwe kiekendieven en een hele hoop lieveheersbeestjes. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een mooi verhaal over hoe je de troost kunt vinden in een echtpaar merel in je tuin. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Waar slapen boomkruipers?

We komen er in de uitzending achter waar de boomkruiper slaapt. Wij op de redactie dachten lekker in holletje in een boom. Nou niets is minder waar. Vogelteller Dook Vlugt is boomkruiperslaapplaatsteller. Verslaggever Merlijn Schneiders ging voor de radio al eerder een keer met hem op pad...

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.