NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waar is de mol? Hoe bereid je je voor op het Mollenweekend?

4 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
mol_beuming

Mol

© Fotograaf beuming

De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies? De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling roepen iedereen op om op zaterdag 8 en zondag 9 februari te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven.

Waar is de mol?

Na de succesvolle eerste mollentelling vorig jaar, vindt dit jaar de tweede editie van het Mollenweekend plaats. De meest voorkomende mollensporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook meer verscholen in het bos zijn. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein, maar wie weet dat je geluk hebt als je goed zoekt.

Waarnemingen kunnen ingevoerd worden via het speciale mollenmeldpunt, of waarnemingen in de tuin via de Jaarrond Tuintelling. De mollentelling is een goed moment om meer te leren over dit bijzondere zoogdier.

Let op de sporen van de mol

Molshopen: Door het graven van gangen werkt de mol losgewoelde grond omhoog, waardoor de bekende molshopen ontstaan. Soms kun je stenen, stukken glas of schelpen in molshopen vinden, die naar boven zijn gewerkt. In bosgebieden liggen de molshopen vaak verborgen onder afgevallen bladeren. 

Uitwerpselen: Een mollendrol is 3-20 mm lang en ongeveer 2-5 mm in doorsnee. Ze zijn donkerbruin tot zwart met restanten van regenwormen en insectenlarven. Vaak zijn ze aan één kant puntig en aan de andere kant stomp, de vorm is afhankelijk van het gegeten voedsel. De uitwerpselen worden zelden gevonden. Soms liggen ze bovenop een molshoop of in een geopende gang.

Pootafdrukken: De prenten van de mol zijn 15 mm breed en 11 mm lang. Bij de voorvoet zijn vijf puntjes te zien en bij de achtervoet vijf tenen en lange nagels.

Filmpje van twee vechtende mollen

Wie trouwens dacht dat mollen lieve, slome diertjes zijn die altijd maar onder de grond aan het wroeten zijn, heeft dit filmpje nog niet gezien! Mollen zijn solitaire dieren en kunnen heel agressief zijn tegen soortgenoten van hetzelfde of van het andere geslacht. Gefilmd door Michiel Albers.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.