NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waar blijft de bonte kraai?

15 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
bontekraai.jpg
Wie je zeker niet in de tuin zal vinden is de bonte kraai. Honderd jaar geleden kwamen deze overwinteraars met grote aantallen ons land binnen; dit jaar staat de teller op één. Hoe komt dat?
Aan het begin van de 20e eeuw moeten het werkelijk enorme aantallen bonte kraaien zijn geweest die hun noordelijke broedgebieden verlieten om zuidelijk temidden van hun zwarte soortgenoten te overwinteren. Ieder najaar trokken massa’s bonte kraaien vanuit de broedgebieden in Fenno-Scandinavië en Rusland naar West-Europa om daar te overwinteren. Tot aan de westkust van de Britse eilanden en tot diep in Frankrijk. Dit winterse uitzwermen naar westelijk Europa deden bonte kraaien al zeker sinds de middeleeuwen, zo kunnen we concluderen uit miniaturen in oude handschriften.
bonte-kraai
Fotograaf: Josjansen.
Herken de kraaiachtige
De familieleden van de kraaien zijn soms lastig uit elkaar te houden. Is het nou een kauwtje of een huiskraai, een roek of een zwarte kraai? Daarom een kleine handleiding om al die zwarte schreeuwers uit elkaar te houden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.