Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VVD wil noodwet voor Westerschelde

  •  
21-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
westerschelde_02.jpg
De VVD wil een noodwet om de uitdieping van de Westerschelde alsnog dit jaar door te laten gaan. ,,Ik zal vragen om noodwetgeving. Als minister Gerda Verburg er niet mee komt, zal ik zelf met een voorstel komen'', zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus. ,,We moeten ons aan regels en afspraken houden.''
Nederland en Vlaanderen sloten in 2005 een verdrag over uitdieping van de Westerschelde. De Antwerpse haven wordt zo beter bereikbaar voor grotere schepen. De Raad van State verbood eind juli de werkzaamheden vanwege mogelijke schade aan de natuur, tot woede van de Open VLD, de Vlaamse zusterpartij van de VVD. Die riep op tot een boycot van Zeeuwse mosselen. Neppérus heeft woensdag in Bergen op Zoom gesproken met twee VLD-politici, onder wie Vlaams parlementslid Annick De Ridder, die de boycot aanzwengelde. Verder was de Antwerpse VLD-schepen (wethouder) Ludo Van Campenhout aanwezig. De bijeenkomst was een initiatief van de Zeeuwse VVD-Statenfractie, aldus Neppérus.
Commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs riep al eerder op tot een soortgelijke noodwet. De Tweede Kamer voert begin september, in de eerste week na het zomerreces, een debat over de Westerschelde met Verburg. Zij is als minister van LNV eerstverantwoordelijk voor het dossier. Het debat gaat over het besluit van het kabinet uit april om de Hedwigepolder niet onder water te zetten als natuurcompensatie voor eerdere verdiepingen van de Zeeuwse zeearm. Volgens Neppérus moet de beloofde natuurcompensatie doorgaan. ,,Laat het uitgraven van de Westerschelde voor 2010 plaatsvinden, en ondertussen praten we verder over hoe en in welke mate we moeten compenseren.'' De VVD was en is tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder, in Zeeuws-Vlaanderen. ,,We zien graag een alternatief voor de Hedwigepolder'', benadrukt Neppérus.
De regeringsfracties PvdA, CDA en ChristenUnie (CU) zijn niet voor noodwetgeving. CU-Kamerlid Ernst Cramer wil eerst een reactie van het kabinet op de uitspraak van de Raad van State. Lia Roefs (PvdA) ziet nog mogelijkheden om aan te tonen dat de bezwaren van de Raad van State kunnen worden weggehaald. ,,De raad moet overtuigd worden dat er voldoende compensatie is. Daar moet je voor gaan'', aldus Joop Atsma (CDA).
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor