Vroege Vogels

VVD wil Balkenende bij klimaatdebat

  •    •  
10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
balkenende1.jpg
De VVD wil van premier Jan Peter Balkenende horen wie er namens Nederland hebben meegeschreven aan de rapporten van het IPCC, het VN-klimaatpanel. ,,Ik ben altijd afgegaan op de rapporten, maar als blijkt dat er zo veel kanttekeningen zijn, moet er duidelijkheid komen'', stelde Tweede Kamerlid Helma Neppérus woensdag.
Neppérus wil dat Balkenende duidelijkheid geeft, nu in het weekblad Elsevier wordt gesteld dat er onder de 110 personen die namens Nederland aan het IPCC-rapport over de opwarming van de aarde bijdroegen, slechts een scepticus was. Het Kamerlid heeft ook vragen over de aanwezigheid van de milieubeweging. ,,Mensen uit die kringen die meeschrijven aan zo'n rapport met zulke conclusies. Ik wil van de premier horen hoe het zit. Niet van de minister van VROM, Jacqueline Cramer, want dan heb je toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.''
Het IPCC ligt onder vuur sinds in het rapport over de klimaatverandering fouten zijn ontdekt. Zo voorspelde het klimaatpanel bijvoorbeeld dat de gletsjers in de Himalaya in het jaar 2035 verdwenen zullen zijn, maar dat moest in 2350 zijn. Verder bleek het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) slordig te zijn geweest met het aanleveren van gegevens over overstromingsrisico's voor Nederland. Minister Cramer heeft het IPCC opheldering gevraagd en het PBL moet de aangeleverde gegevens controleren op fouten.
Balkenende moet wat betreft Neppérus bij een al eerder aangevraagd debat zijn over de ophef rond het IPCC. ,,Het is belangrijk genoeg. We baseren er beleid op, de adviezen van de commissie-Veerman bijvoorbeeld. We trekken er honderden miljoenen, miljarden euro's voor uit.'' Ze stelt: ,,Schrijvers uit dit soort kringen die blijkbaar meeschrijven aan zulke conclusies. Als dit allemaal wetenschappelijk is, krijg ik daar een nare smaak van. Ik wil weten hoe dat zit, want ik wil op dit soort rapporten kunnen afgaan.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.