Vroege Vogels

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vuurwerk

© Pixabay

Tijdens het Nationale Vuurwerk in Rotterdam gaat deze jaarwisseling ecologisch vuurwerk de lucht in. In de hele stad mag alleen maar vuurwerk worden afgestoken in daarvoor aangewezen vuurwerkzones.

Milieuvriendelijker vuurwerk

De nationale vuurwerkshow bij de Erasmusbrug is voor het eerst uitgebreid met extra shows in Hoek van Holland en Nesselande. Vanuit milieuoogpunt is deels gekozen voor vuurwerk dat minder afval oplevert en minder milieubelastende stoffen uitstoot. Dit kost 78.000 euro extra, betaald uit het veiligheidsbudget.

Vuurwerkzones

In 2018 waren er negentig vuurwerkvrije zones. Dit jaar is het beleid omgegooid en mag er alleen worden afgestoken in aangewezen zones. "Op de gemeentewebsite staat een kaart met de vuurwerkzones. Ook hebben we een app waarin je precies kunt zien of je je in een groen of rood gebied bevindt", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Er zijn 245 gebieden waar vuurwerk verboden is, zoals in parken, risicowijken of bij Diergaarde Blijdorp. Overtreders kunnen, afhankelijk van de situatie, een waarschuwing of boete vanaf 100 euro verwachten.

Knetterballen

In Rotterdam wordt dus heel goed rekening gehouden met milieu, maar tegelijkertijd zijn er jaarrond in Nederland zogeheten 'knetterballen' te koop. Dit is kindervuurwerk en mag het hele jaar worden afgestoken. In deze knetterballen zit veel plastic dat vervolgens in de natuur terecht komt en opgegeten wordt door vogels. Wim van der Rijt uit Schijndel roept alle bedrijven die knetterballen verkopen op om het uit hun assortiment te halen.

Bron: ANP & Brabants Dagblad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.