Vroege Vogels

Vuurwantsen warmen zich aan de zon | Zelf Geschoten

  •  
01-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
862 keer bekeken
  •  

In de lente komen vuurwantsen massaal uit hun winterslaap. Ze komen dan samen in grote groepen om zich te warmen aan de zon. Gefilmd door Jeroen Langbroek.

Extreem lange paring

De paring van vuurwantsen duurt lang, heeel lang. Tot wel zeven dagen! En al die tijd zitten ze aan elkaar vast. Allemaal om ervoor te zorgen dat het vrouwtje niet met een ander paart… Gefilmd door Josefien Spoelder.

Competitie tijdens de paartijd

Rond maart komt de vuurwants uit zijn winterschuilplaats, onder bladeren of stenen. Het is tijd voor de paring! De paringstijd kan heel lang duren, van twaalf uur tot wel zeven dagen. In de paringstijd is er flinke competitie tussen de mannetjeswantsen. Door zo lang te paren voorkomt het mannetje dat het vrouwtje met meerdere mannetjes paart. 

20200408_ZG_vuurwantsen

Van nimf tot wants

In de zomer graaft het vrouwtje kleine holletjes. Daar komen de eitjes in, wel honderd. Na een tijdje komen de eitjes uit: vleugelloze nimfen komen tevoorschijn. Nimfen zijn dieren een onvolledige gedaanteverwisseling hebben. In plaats van volwassen te worden in één stap, zoals rupsen ontpoppen tot vlinder, gebeurt dat in meerdere stappen. De wants komt uit het ei als heel klein ‘volwassen’ exemplaar en groeit dan in vijf stadia uit tot volwassen wants. Hierbij vervelt hij meerdere malen. 

Meer over:

vuurwants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.