Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Vuursalamander bijna uitgestorven

10 okt 2013
  •  
leestijd 2 minuten
Een nieuwe schimmelziekte maakt korte metten met de Nederlandse vuursalamander. De laatste exemplaren wachten op een zolderkamertje op betere tijden.
De vuursalamander  ( Salamandra salamandra ) is een grote (20 cm), exotisch uitziende, geel-zwarte landsalamander die vrij algemeen voorkomt in Europa. In Nederland komt een iets kleinere (15 cm) ondersoort ( Salamandra salamandra terrestris ) voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg.
De vuursalamander was altijd al een heel zeldzaam dier in ons land, daar in dat puntje van Zuid-Limburg, maar in 2008 ging er écht iets mis: de ene na de andere dode vuursalamander werd gevonden.
Bij onderzoekers gingen de alarmbellen rinkelen, en SOS Vuursalamander werd opgericht. Want het was niet voor het eerst dat er massaal amfibieën sterven. Eind vorige eeuw richtte de schimmelziekte Batrachochytrium dendrobatidis een slachting aan onder amfibieën. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) kwalificeerde deze eerste schimmelziekte als de ernstigste infectieziekte ooit onder gewervelde dieren. Tientallen soorten stierven uit. Vooral in Australië, Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika resulteerde de schimmelziekte in een massaal verlies aan biodiversiteit. Volgens de IUCN gaat het hier zelfs om de grootste massavernietiging van dieren sinds de dinosauriërs.
Batrachochytrium salamandrivorans
Vanaf 2012 werden de vuursalamanders uit Zuid-Limburg opgevangen om de populatie veilig te stellen. Dode exemplaren gingen onder de microscoop en begin september van dit jaar was het raak. Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent vonden, samen met RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), het Amphibian Evolution Lab van de Vrije Universiteit Brussel en Imperial College London de boosdoener: een nieuwe schimmelziekte die Batrachochytrium salamandrivorans werd genoemd.
Nader onderzoek zal nu moeten uitwijzen waar deze schimmel vandaan komt, hoe ver hij verspreid is, hoe kwetsbaar andere amfibiesoorten zijn en wanneer de kust weer veilig is. Ondertussen wachten de vuursalamanders in de opvang op betere tijden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.