Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vulkanen op Venus

  •  
19-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Vulkaan_Maat_Mons_op_Venus.jpg

© Vulkaan Maat Mons op Venus. Foto: NASA

De planeet Venus heeft actieve vulkanen. Op het oppervlak stroomt lava. Dat blijkt uit onderzoek met de Europese satelliet Venus Express, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.
Kloof
De sonde heeft een kloof op Venus gemeten. De temperatuur steeg daar soms met honderden graden in een paar dagen tijd. Vervolgens koelde het er weer af. De kloof ligt vlakbij twee vulkanen, maar het was niet bekend of die nog actief waren. ,,We wisten dat de kloof was ontstaan door recente vulkanische activiteit, maar we wisten niet of het gisteren of een miljard jaar geleden was. De metingen wijzen op actieve vulkanen'', aldus de onderzoekers.
Wetenschappers hadden een paar jaar geleden ontdekt dat de hoeveelheid zwaveldioxide in de dampkring van Venus schommelt. Ook dat is een aanwijzing voor vulkanen.
Giftige gassen
Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel. De temperatuur ligt gemiddeld boven de 460 graden en de dampkring is een dichte wolk van giftige gassen. Toch lijkt de planeet, qua grootte en qua samenstelling, heel erg op de aarde. Venus kan wetenschappers daarom veel leren over onze planeet.
Vulkanen komen op een paar andere plekken in ons zonnestelsel voor. Zo is Io, een van de manen van Jupiter, bijzonder actief. Ook een maan van Saturnus heeft waarschijnlijk vulkanen. De planeet Mars kent slapende vulkanen. De donkere plekken op de maan zijn waarschijnlijk gestold lava.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.