Vroege Vogels

Vuile vrachtwagens betrapt in milieuzone

  •  
24-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vrachtwagen.jpg
Bijna een derde van de vrachtwagens die de afgelopen twee weken in de Amsterdamse milieuzone zijn gecontroleerd, was in overtreding. Dat blijkt uit de eerste resultaten, liet een woordvoerder van de gemeente vrijdag weten. Tot nu toe ondergingen 213 vrachtwagens een controle.
Minister Jacqueline Cramer (VROM) en de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos openden de milieuzone voor vrachtwagens op 9 oktober. Sindsdien controleren zogeheten bijzondere opsporingsambtenaren het vrachtvervoer in het hele gebied binnen de ringweg A10, op stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen na.
De 62 overtreders (29 procent) kwamen er nu nog goed mee weg. Ze kregen een waarschuwing. Vanaf januari kunnen ze rekenen op een boete van 150 euro. Dan worden de controles ook intensiever, onder meer met behulp van cameratoezicht. De komende maanden gelden als overgangsperiode.
Van de 213 gecontroleerde voertuigen, bleken 38 (18 procent) aan de eisen te voldoen. Verder bezaten 68 vrachtwagenchauffeurs (32 procent) een landelijke ontheffing omdat ze een roetfilter hadden aangebracht. Twee wagens (1 procent) mochten doorrijden omdat ze een dagontheffing hadden, bijvoorbeeld vanwege exceptioneel transport.
De 43 overige vrachtauto's die een controle ondergingen, bleken niet onder de doelgroep te vallen. Het vervuilende vrachtverkeer dat de gemeente met de milieuzone wil weren is zwaarder dan 3500 kilo. ,,Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze voertuigen lichter waren.'', legde de zegsman uit.
Amsterdam is niet de eerste stad in Nederland die een milieuzone invoert. De hoofdstad heeft echter wel de grootste van het land. Als het aan het stadsbestuur ligt, moeten in de toekomst ook de meest vervuilende personenauto's de stad uit.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.