NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vuil in antieke Romeinse catacomben gedumpt

26 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
green-drums-1473789.jpg

© FreeImages.com/Nick Cowie

Onbekenden hebben grote hoeveelheden vuil gedumpt in de antieke Romeinse catacomben. De politie ontdekte de illegale vuilstort maandag. Ze heeft de onderaardse ruimten afgesloten om een onderzoek mogelijk te maken.
Het grotten- en tunnelsysteem werd sinds de tweede eeuw voor Christus gebruikt als begraafplaats. De politie vermoedt dat er jarenlang vuil is neergegooid. Er is zelfs een ondergronds meer van giftige vloeistof ontstaan, aldus enkele Italiaanse media. De ondergrondse ruimten liggen onder de beroemde Via Appia, een van de belangrijkste en oudste Romeinse wegen die van Rome naar Brindisi loopt.

Maffia
Het is geen geheim dat de Italiaanse maffia handelt in huisvuil en industrieel afval. De criminele afvalsmokkel begon in 1982, het jaar waarin een wet op gevaarlijk afval in werking trad. Illegaal dumpen van giftig afval bleek lucratief en werd het terrein van de Camorra, de Napolitaanse mafia. Het zuiden van Italië is de illegale vuilstortplaats geworden van het uit Noord-Italië, maar ook van afval over de grens. 

Een voormalig leden van de Napolitaanse Camorra hebben in de jaren negentig verklaard dat in het zuiden van het land veel kankerverwekkend giftig chemisch afval is gestort, miljoenen tonnen. Er was zelfs sprake van radioactief materiaal afkomstig uit Duitsland, dat werd opgeslagen in grotten, meren en visvijvers.
Bron: ANP, Wikipedia en Crimesite

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.