Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VS spoort OPEC-landen aan meer olie op te pompen, ondanks klimaatambities

  •  
12-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olieplatform boorplatform

Boorplatform

© Bron: Pixabay

De landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) zouden meer olie moeten oppompen om daarmee te voorkomen dat de benzineprijzen stijgen. Dat kan het economische herstel in de weg zitten. Topambtenaren van de Amerikaanse regering-Biden hebben daartoe opgeroepen.

Het streven van de regering-Biden naar lagere brandstofprijzen staat ook haaks op pogingen om wereldwijd een voortrekkersrol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarbij willen de Verenigde Staten de economie minder afhankelijk laten zijn van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan moet worden ingezet op schonere energiebronnen en elektrificatie. 

Overigens heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn verwachtingen voor de vraag naar olie naar beneden bijgesteld. Door de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus zal de economische groei in met name Aziatische landen afzwakken. Zo zijn er in bijvoorbeeld China, Vietnam en Indonesië nieuwe lockdowns ingesteld.

Nieuwe dynamiek

De benzineprijzen in de VS liggen aan de pomp rond de 3,18 dollar (2,71 euro) per gallon (bijna 3,8 liter). Dat is ruim een dollar meer dan vorig jaar rond deze tijd, aldus de American Automobile Association.

De Amerikaanse boodschap onderstreepte ook de nieuwe dynamiek tussen Washington en de OPEC. Bidens voorganger Donald Trump had juist gedreigd militaire steun aan OPEC-leider Saoedi-Arabië in te trekken vanwege de productie, die volgens hem te hoog was en nadelig voor Amerikaanse oliewinbedrijven.

Stutten van prijzen

De landen van de OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland (OPEC+), waren eerder overeengekomen de productie van ruwe olie met 10 miljoen vaten per dag te verminderen om de prijzen te stutten. Dat kwam neer op ongeveer 10 procent van de wereldwijde vraag. De beperkingen werden doorgevoerd toen de mondiale energievraag tijdens de coronacrisis inzakte.

De landen hebben intussen de productie geleidelijk verhoogd. In juli was de verlaging teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljoen vaten per dag. Tijdens een bijeenkomst in juli is OPEC+ overeengekomen de productie vanaf augustus verder op te voeren. Op 1 september komen de landen bijeen om de situatie te bespreken.

Bron: ANP

Meer over:

olie, vs, benzine, klimaat, opec
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.