Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrouwtjesvogels zingen wel degelijk

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1357 keer bekeken
  •  
zingende roodborst

© Fotograaf: Fozzje

Als je in ons land een vogel hoort zingen, mag je ervan uitgaan dat het een mannetje is. Tenzij het een roodborst is want daar zingt het vrouwtje net zo hard mee. Maar niet overal ter wereld houden de vrouwtjesvogels hun snavel. Katharina Riebel, onderzoekster aan de Universiteit Leiden deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar zingende vrouwtjesvogels. Ze bestudeerde 300 soorten vogels in met name de VS en Australië. Bij maar liefst 70 procent bleken ook de vrouwtjes te zingen.

Onderzoek

Om een nog beter beeld te krijgen van zingende vrouwtjesvogels roepen twee Amerikaanse onderzoekers het publiek op. Ze hebben in samenwerking met Universiteit Leiden een citizen science project opgezet. Wie een vogel hoort zingen en zeker weet dat het een vrouwtje is, kan dit doorgeven op hun website femalebirdsong.org. Volgens de onderzoekers wordt het tijd om korte metten te maken met het idee dat alleen mannetjes vogels zingen. Door de stambomen van diverse zangvogels te bestuderen blijkt dat de allereerste zangvogel vrouwtjes reeds zongen. Het is nu de vraag waarom vele vrouwtjesvogels gestopt zijn met zingen, en als ze wel zingen waarom ze dat dan doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.