Vroege Vogels

Vrouwtjes kleine wintervlinder kunnen niet vliegen

  •  
27-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wintervlinder_01.jpg

© Fotograaf: Waterlak

Als je nu ’s avonds als het net donker is buiten loopt kun je soms in het schijnsel van een straatlantaarn of in de koplampen van een auto witachtige vlindertjes zien vliegen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om kleine wintervlinders.
Terwijl we de zomer als echte vlindertijd zien, bleken ook de afgelopen weken nog veel vlinders actief te zijn. Door het aanhoudende warme weer bleven dagvlinders vliegen en zeker op zonnige dagen, zoals het vorige weekend, waren er tientallen waarnemingen van atalanta, maar ook zeven andere soorten werden nog gezien. Ook voor nachtvlinders geldt dat de meeste soorten ’s zomers actief zijn, maar er zijn uitzonderingen.
Bijzondere vlinder
Kleine wintervlinders komen pas tevoorschijn als het wat kouder wordt en vooral na de eerste nachtvorst. November is de topmaand voor deze nachtvlinder en hij komt in het hele land voor, hoewel de meeste op de zandgronden te zien zijn. Het is een bijzondere vlinder, niet alleen omdat hij in de winter vliegt, maar ook omdat vrouwtjes helemaal niet vliegen. Deze kunnen dat zelfs niet, want ze zijn vleugelloos. De mannetjes hebben wel vleugels en deze kunnen dus wel vliegen en zich over wat grotere afstanden verplaatsen.
Bron: De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.