Vroege Vogels

'VROM laks bij maatregelen energiebesparing woningen'

  •  
26-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149870.jpg
Het ministerie van VROM heeft de afgelopen jaren bijna niets gedaan aan nieuwe maatregelen voor energiebesparing in woningen. Dat komt door passiviteit, gebrek aan visie en besluiteloosheid op het departement.
Dat blijkt volgens NOVA uit interne documenten waarop het tv-programma de hand heeft weten te leggen. Ambtenaren van VROM staan op de rem bij de invoering van het energiecertificaat, terwijl de Europese Unie dat verplicht heeft gesteld. Bekijk de reportage van NOVA> > />
Dit keurmerk is van toepassing op ongeveer 200.000 woningen die jaarlijks van eigenaar of huurder wisselen. Het is een soort apk-keuring waaruit duidelijk wordt of het huis zuinig is of hoeveel energie het verslindt en wat daaraan te doen valt.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Eigen Huis (VEH) en energieadviseurs bevestigden tegenover NOVA dat het ministerie van Milieu bijna niets heeft gedaan aan het keurmerk. Dat is volgens deze organisaties schadelijk voor het milieu en financieel nadelig voor de consument, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.
Volgens energieadviseur Harry Kloosterman moet VROM het voortouw nemen en de spelregels duidelijk aangeven. Als dat niet tijdig gebeurt, bestaat ook nog de kans dat onkundige installateurs iets gaan doen, zo vreest de VEH.
Volgens de interne documenten komt VROM haar afspraken niet na, communiceert ze slecht en is ze bureaucratisch. Ook duldt het ministerie geen inspraak en geeft ze geen leiding aan het project.
Een woordvoerster van het ministerie spreekt de kritiek tegen. Ze meldt dat de invoering ongeveer een half tot driekwart jaar heeft stilgelegen, maar om een andere reden. Het ministerie wilde de maatregel eerst doorlichten op bureaucratische lastendruk, waarna het is aangepast. Ook wordt nog gewerkt aan de opleiding van objectieve inspecteurs. VROM verwacht dat nog dit jaar het keurmerk kan worden ingevoerd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.