Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VROM-Inspectie strenger op gegaste containers

  •  
20-08-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_327421.jpg
Na de vondst van weer giftige spullen uit China gaat de VROM-Inspectie steekproeven en controles op importproducten opvoeren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM zullen gegaste containers strenger worden gecontroleerd.
Na speelgoed en matrassen met gifstof zijn in Nieuw-Zeeland in kinderkleding uit China te hoge concentraties formaldehyde ontdekt.
De zegsman sprak maandag van ''containers met een hoog risicoprofiel'' en niet zozeer Chinese spullen die strenger zullen worden nagelopen. ''Het is niet de bedoeling dat alle Chinese producten verdacht worden gemaakt. We moeten alerter zijn op gegaste spullen.''
Volgens Europese regels moeten importproducten indirect ingespoten worden tegen ongedierte. Via bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal zoals pallets zouden anders schadelijke houtetende torretjes binnenkomen.
In overleg met de douane wordt momenteel een plan van aanpak opgesteld om de controles te intensiveren. Jaarlijks komen er naar schatting ongeveer vier miljoen containers via Rotterdam binnen, waarvan ongeveer 750.000 uit China, aldus een woordvoerder van het Havenbedrijf in de Maasstad.
Normaliter moeten alle gegaste containers een sticker hebben, maar dat is niet altijd het geval. ''De VROM-Inspectie is met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de douane toezichthouder. We zullen die taak en de handhaving ter harte nemen. De verantwoordelijkheid voor goede producten ligt bij de producenten.''
In de Tweede Kamer roert na de SP, die eerder over gegaste containers aan de bel trok, de VVD zich. Kamerlid Helma Nepperus zint in vragen aan minister Jacqueline Cramer (Milieu) op overleg met China, ook in EU-verband. ''Dit zijn geen incidenten meer.''
Zij vraagt zich ook af of ''het middel niet erger is dan de kwaal'', doelend op de EU-regels uit 1995 om houten kratten en pallets in te spuiten tegen de insleep van insecten. De PvdA bij monde van Diederik Samsom wil echter niet af van dat inspuiten, ''maar zorg voor ecologisch verantwoorde ontsmetting''.
Volgens het CDA zal het schip de wal keren. ''China bewijst zichzelf een slechte dienst. Het image van het land wordt alleen maar slechter. Bedrijven kunnen zich geen herhaalde terugroepacties permitteren'', aldus Kamerlid Liesbeth Spies. Daarbij moeten bedrijven volgens haar zelf strenger worden en zich vergewissen van de werkomstandigheden in China.
Bron: ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.