Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Vroege Vogels’ presenteert Natuurgeluiden Top 40 met Lex Harding_02_02_2012

  •  
02-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo-vroege-vogels.jpg
Branding, weidevogels, groene kikker, veldkrekel, huilende wind, balkende ezel en donderslagen hebben een maand lang gestreden om de gunst van natuurminnend Nederland. Ruim zestienduizend stemmen zijn uitgebracht en daarom kan nu bekend worden gemaakt wat de meest geliefde groene klanken zijn. De allermooiste natuurgeluiden worden zondag 5 februari uitgezonden door ‘Vroege Vogels’ op Radio 1. Dat wordt echt een ‘Nationale Zondagochtend Gebeurtenis’ en zo zal het ook worden aangekondigd door de originele Top 40 stem van Lex Harding.
Ruim een maand lang kon gekozen worden uit een selectie van 67 geluiden. Eindredacteur Joost Huijsing: “We houden de uitslag uiteraard geheim tot zondag, maar er zijn opvallende uitkomsten. Op de ‘longlist’ stonden naast heel bekende ook heel bijzondere geluiden die je zelden hoort. Van zeldzame of schuwe dieren: het knagen van een bever, poepende rupsen, grommende dassen. Dat lijken haast paarlen voor de zwijnen (hun geknor scoorde ook slecht!) - de populairste zijn toch de vertrouwde geluiden. Meer tipjes van de sluier heb ik niet.”
Tijdens de speciale uitzending van ‘Vroege Vogels’ komen de geluiden natuurlijk op de eerste plaats: er wordt een bijzonder klankschap gemaakt van de meest populaire soorten. Natuurfilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit verklaart wat natuurgeluid met mensen doet: “Deze geluiden roepen associaties op met ons oergevoel voor natuur”.
Daarnaast vertelt geluidenman Henk Meeuwsen over de achtergronden. Hij zegt van zichzelf: “Mensen zoals ik worden vaak 'geluidsjager' genoemd. Ik voel me niet zo prettig bij deze benaming. Bij het woord 'jager' denk ik aan het doden van dieren of het onrustig achter iets aan rennen. Ik probeer bij het maken van de geluidsopnames de natuur juist zo weinig mogelijk te verstoren. Ik plaats mijn microfoon zo onopvallend mogelijk, rol een verlengsnoer af en wacht op een beschutte plek rustig op wat er gaat gebeuren.”
Menno Bentveld en Janine Abbring zijn met het programma ‘Vroege Vogels’ elke zondagochtend om 08.10 uur te beluisteren op Radio 1.
Meer informatie: vroegevogels.vara.nl
Stem op jouw favoriet

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.