Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege zomerpiek vlinders

  •  
21-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geaderdwitje.jpg

© Fotograaf: RonWestbroek

De zomerpiek voor vlinders is al achter de rug. Het aantal vlinders deze zomer was even hoog als de afgelopen 24 jaar, maar alles vloog weken eerder dan het langjarig gemiddelde.
Twee weken
Uit de gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders blijkt dat de piek van de zomervlinders zeker twee weken eerder viel dan de afgelopen 24 jaar. In april en mei waren er duidelijk meer vlinders dan normaal. Het was dan ook warm en zonnig dit voorjaar. Alleen rond week 19 viel het weer erg tegen en dat is direct te zien in het aantal vlinders dat geteld werd. In het voorjaar was het klein geaderd witje de meest getelde vlinder.
Afname
In de zomer kwamen de aantallen ongeveer op het langjarig gemiddelde, maar de piek viel al in de eerste helft van juli, terwijl deze normaal gesproken weken later valt. Inmiddels nemen de aantallen al weer af, maar er wordt nog doorgeteld tot zeker eind september en wie weet hoe het zich verder gaat ontwikkelen.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.