Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels Weblog: op reis met de Beagle

  •  
28-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beagle_vertrek.jpg
Als Vroege Vogels-verslaggever heb je een prachtige baan: je komt op bijzondere plekken en ontmoet dito mensen. Je bent niet dagelijks op pad, zoals velen misschien denken, want veel van het werk vindt aan een bureau en achter een beeldscherm plaats. Maar elke week verheug ik me toch minstens wel één maal op een plek waar je anders nooit of minder snel zou komen. Ik klaag dus niet.
Maar deze week ben ik toch erg jaloers geworden op collega-programmakers: onder leiding van eindredacteur Lex Runderkamp gaan VPRO-mensen 8 maanden lang op de clipper de ‘Stad Amsterdam’ de reis van Charles Darwin met de Beagle opnieuw maken, zo’n 175 jaar na dato. Komende dinsdag vertrekt de ploeg, met ook wetenschappers aan boord vanuit Plymouth, om volgend jaar via Zuid-Amerika, de Galapagos en de Indische Oceaan te arriveren in Zuid-Afrika. Acht maanden in de voetsporen van Darwin, wie wil dat nou niet?
Afgelopen woensdag mocht ik, samen met webloghoudster Jacintha van Beveren (net terug van de Galapagos-eilanden) even aan boord zijn van de ‘Stad Amsterdam’, alias de Beagle. Twee uur vóór vertrek uit Delfzijl waren de voorbereidingen nog in volle gang. Apparatuur voor wetenschappelijk onderzoek werd aan boord gesjouwd, familieleden en bekenden kwamen afscheid nemen van de a.s. wereldreizigers. En tussen de bedrijvigheden door sprak ik aan dek met Lex Runderkamp, de kapitein van het programma “De Beagle”, dat de VPRO vanaf zondag 13 september a.s. wekelijks gaat uitzenden op Nederland 2. Lex liet de twee grote witte “negerzoenen” zien, die speciaal voor dit doel op het schip gemonteerd zijn. Daarin zit de apparatuur om de tv-programma’s die aan boord gemaakt worden via de satelliet naar Hilversum te stralen. “Verder zijn er webcams die 24 uur per dag beelden laten zien van wat we hier aan boord meemaken”, legde de Beagle-eindredacteur uit. “En iedere onderzoeker krijgt een mobiele telefoon om mee te twitteren, zodat we continu via allerlei kanalen te volgen zijn”. Hoe anders dan in de tijd van Charles Darwin, die naar verluid gedurende zijn 5 jaar lange trip ooit een keer anderhalf jaar lang geen contact met het thuisfront had gehad…
Een fantastisch project, als programmamaker of wetenschapper maak je zoiets waarschijnlijk maar één keer in je leven mee.  Vandaar dat Jacintha en ik even hebben overwogen om vlak vóór het vertrek als verstekeling aan boord te blijven. Jaloers dus, maar ik ben al blij met de gedachte dat zo’n schitterend wetenschappelijk project mogelijk is bij de publieke omroep en ik zou één ding willen zeggen: het wordt een mooi en interessant programma, ga het volgen! Vanaf 13 september, wekelijks op Nederland 2, op zondagavond.
Henny Radstaak
Volg de Beagle op de speciale VPRO-website
 
foto's © Castora Photography, van boven naar beneden:
- de Beagle vertrekt
- Beagle-eindredacteur Lex Runderkamp (links)
- de 'witte negerzoenen'
- Henny Radstaak mocht even aan het roer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.