Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels-vlag wappert ook weer tijdens de Klimaatmars

  •  
05-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
Klimaatmars_2019

Menno Bentveld tijdens de Klimaatmars 2019

Ruim 20.000 mensen hebben aangemeld, maar de organisatie van de Klimaatmars hoopt dat het de grootste klimaatmars ooit in Nederland zal worden met meer dan 40.000 mensen. Ook de vlag van Vroege Vogels zal weer wapperen tijdens de demonstratie.

De betogers eisen een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. Het kabinet doet al jaren te weinig om mensen in binnen- en buitenland te beschermen, vinden ze. "De klimaatcrisis is nu. Steeds meer mensen worden getroffen door bosbranden, overstromingen en hongersnoden", aldus de organisatie.

Aantal deelnemers

Ruim 20.000 is een groot aantal qua vooraanmeldingen, aldus de woordvoerder. "Maar het blijft lastig een inschatting te maken. Niet iedereen die gaat, meldt zich aan. Maar aan de andere kant, er zijn ook mensen die zich aanmelden maar op de dag zelf om allerlei redenen besluiten toch niet te komen."

De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam. "Toen regende het ontzettend en was het ijskoud", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Dringend advies

Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen geldt het dringende advies aan alle deelnemers om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Op het moment van de demonstratie is het houden van die afstand overigens niet verplicht en kunnen politie en handhavers dit dan ook niet afdwingen. De organisatie brengt het dringende advies van het kabinet op dit punt "actief" over op de deelnemers, zo zegt de driehoek te hebben afgesproken.

Crowdcontrol-maatregelen

Om overlast voor bewoners en bedrijven te beperken en bezoekersstromen zoveel mogelijk van elkaar te scheiden, worden 'crowdcontrol-maatregelen' genomen en begeleidt de politie de demonstratie. De organisatie moet een ordedienst aanstellen, die er onder meer op moet toezien dat deelnemers niet afwijken van de afgesproken route. Die route begint op de Dam aan de Paleiszijde, met een uitloop naar de Monumentzijde en zo nodig het Rokin, en eindigt in het Westerpark. De demonstranten kunnen zich vanaf 12.00 uur verzamelen op de Dam. Om 13.00 uur begint het programma, dat tot 16.00 uur duurt.

De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en Milieudefensie.

Meer over:

klimaatmars
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.