Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vroege Vogels verhuist naar Capitool

  •  
18-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_82718.jpg
Persbericht Vara/Natuurmonumenten
Het zondagse VARA Radio 1-programma ‘Vroege Vogels’ wordt, met ingang van 27 februari, uitgezonden vanuit het Capitool in ’s-Graveland. Het gebouw in neo-classisistische stijl kreeg (in de jaren ’80 en begin ’90) vooral bekendheid als uitzendlocatie van het politieke praatprogramma ‘Het Capitool’. Het voormalige theehuis van Natuurmonumenten brandde in de zomer van 2002 af, maar is inmiddels herbouwd en wordt met de start van de ‘Vroege Vogels’-uitzendingen weer officieel in gebruik genomen.
‘Vroege Vogels’-eindredacteur Carla van Lingen is erg blij met de nieuwe locatie. Van Lingen: ‘Na 27 jaar lang binnen, in een reguliere radiostadio, een natuur- en milieuprogramma gemaakt te hebben, vonden we het wel erg prettig om nu met het programma zelf naar buiten te kunnen. En de zoektocht naar een geschikte plaats in de directe omgeving van Hilversum bracht ons bij het Capitool.’
Dat de nieuwe ‘Vroege Vogels’-studio deel uitmaakt van een landgoed van de Vereniging Natuurmonumenten levert volgens Carla van Lingen geen inhoudelijke problemen of beperkingen op. Van Lingen: ‘Daar zijn met Natuurmonumenten heldere afspraken over gemaakt die onze onafhankelijkheid absoluut garanderen.’
De nieuwe locatie biedt ook extra voordelen voor het programma. Carla van Lingen: ‘Als het een beetje mooi weer is, kunnen de deuren open en kun je letterlijk de vogels horen fluiten. Maar wat belangrijker is: de directe omgeving biedt veel mogelijkheden. Ik geloof dat we nu al een lijst hebben met 50 onderwerpen die er belicht kunnen worden. Daar komt nog bij dat Natuurmonumenten dit jaar 100 jaar bestaat en de VARA z’n 80-jarig jubileum viert. Dat is altijd goed voor extra inspiratie!’
Het Capitool, dat gelegen is op de buitenplaats Schaep en Burgh, werd gebouwd in 1820 in opdracht van de toenmalige bewoners van de buitenplaats. Het theehuis is een zogenaamde folly (een gebouw dat niet lijkt wat het is). Het werd namelijk niet alleen gebruikt als theehuis maar ook al biljartkamer terwijl het eruit ziet als een Griekse tempel.
De laatste decennia is het gebouwtje achtervolgd door pech. Tijdens een harde storm in 1990 viel er een boom op het achterste gedeelte. Slechts de entree, met belangrijke houtsnijwerkdetails en neo-classistische kenmerken, is toen overeind gebleven. Natuurmonumenten heeft het gebouw toen volledig kunnen herstellen. In de zomer van 2002 brandde het Capitool - hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting – nagenoeg helemaal af. Herbouw bleek geen gemakkelijke klus te zijn omdat door de brand de meeste kenmerken verloren waren gegaan. Aan de hand van tekeningen (die n.a.v. de schade van 1990 waren gemaakt) en foto’s, was het mogelijk om een reconstructie te maken.
Lees meer over de Capitoolgeschiedenis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.