Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vroege Vogels TV op Vlieland

29 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Vlieland

© Fotograaf: Cas van den Bomen

Op Vlieland, het kleinste en droogste eilandje van de Wadden, vliegen de straaljagers je om de oren, een irritatiebron voor rustzoekende wandelaars, maar een zegen voor de vogels. Op dit eiland grazen eigenwijze Soay-schapen in het wild en verstoppen rugstreeppadden zich achter welriekende nachtorchideeën. We zien scholeksters, lepelaars, de bruine kiekendief, mezen. En dat allemaal op nog geen steenworp afstand van de Vliehors; de grootste zandvlakte van Noord-West Europa, oftewel de Sahara van Nederland.

Van Noord-Holland naar Friesland

Vroeger was Vlieland eens tuk groter dan nu: Eierland (Eyerland) zat toen nog aan het eiland vast. Aan het eind van de 13 e eeuw raakte Eierland los van Vlieland en werd het een zelfstandig eiland. In de 16 e eeuw kwam het vast te zitten aan Texel.
Vlieland hoorde oorspronkelijk bij Noord-Holland; in 1942 werd het door de Duitsers bij Friesland gevoegd en dat is nooit meer teruggedraaid. Er is slechts één dorp: Oost-Vlieland, waar het merendeel van de circa duizend inwoners woont. Na Schiermonnikoog is Vlieland de dunstbevolkte gemeente van NL: slechts 28 mensen per km2.

Ingepolderd

Begin twintigste eeuw had het eiland nog een wespentaille. Toen heeft opzichter Kroon van Rijkswaterstaat vier stukken Posthuyswad ingepolderd om het eiland meer body te geven: Kroon’s polders, bedoeld als landbouwgebied, maar tegenwoordig afgesloten natuurgebied. Op het hele eiland is tegenwoordig geen landbouw, met uitzondering van een plukje volkstuintjes. Daarmee is Vlieland het enige waddeneiland zonder landbouw. Boswachters noemen het goed voor de insecten, en dus goed voor de vogels.
Ook typisch Vlieland: het strand is er smal, in tegenstelling tot de andere eilanden, waar je van die grote strandvlaktes hebt. Hier is de zee achter de duinen altijd dichtbij.
Vroege Vogels TV op Vlieland, vrijdag 31 augustus vanaf 19.35 uur op NPO2

Meer over:

vlieland

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar