Vroege Vogels

Vroege Vogels gaat over de grens

  •  
31-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1404 keer bekeken
  •  
wereldkaart_VV_logo

Regelmatig krijgen we bij Vroege Vogels berichten binnen van mensen die vanuit het buitenland Vroege Vogels volgen. Van Noorwegen tot Australië, op de meest uiteenlopende plekken op aarde wordt er geklikt, gekeken en geluisterd. Wie zijn deze mensen, en wat maken ze daar voor bijzonders mee in de natuur? Zij mogen onze speciale radio-uitzending samenstellen en zijn verspreid over de hele uitzending te horen.

Een aantal van de mensen is hier te horen:
00:00 - Peter Spit in Spanje
02:48 - Simone Muller in Wenen
06:12 - Bart Klein Hemmink in China
13:22 - Slangenguy in Suriname

Peter Spit in Spanje

Peter Spit legt met zijn wildcamera de nachtelijke bezoekers vast die rondom zijn huis op het Spaanse platteland leven. Van vossen en dassen tot wilde zwijnen en de bijzondere genetkat: ze staan allemaal op film!

Simone Muller in Wenen

In Wenen is er op elke straathoek groen te zien en vliegen er elk jaar bijzondere trekvogels over. Simone Muller woont aan de rand van de stad en ziet daar niet alleen de tjiftjaf en torenvalk: ook eekhoorns, vossen en dassen leven in de stad en laten zichzelf soms zien. 

Bart Klein Hemmink in China

"Tijdens mijn kampeertocht door het natuurreservaat DaoCheng Yading hoorde ik het geluid van de bloedfazant", schrijft Bart Klein Hemmink bij de video die hij ons opstuurt. "Met zijn blauw-grijze veren met groene uiteinden en een rood gekleurde staart is het een opvallende verschijning. Hij komt voor in de oostelijke Himalaya, begeven zich vaak op een hoogte van rond de 5000 meter en bewegen met de sneeuwlijn mee om te foerageren. Ze leven vooral in de relatief open weides boven de boomgrens, weides die in de zomer door de Tibetanen gebruikt worden om hun jakken te laten grazen. Precies waar ik mijn tent had geplaatst, in de schaduw van de 6032 meter voor Tibetanen heilige XianNaiRi berg."

Hier hoor je het geluid van de bloedfazant:

Slangenguy in Suriname

Dick Lock werkt als wildlifegids in Suriname, waarbij hij mensen begeleid tijdens expedities door de ongerepte jungle. Met zijn 'Herping Suriname' leidt hij natuurfotografen rond, die een bijzondere interesse hebben in reptielen en amfibieën. Daarnaast heeft hij 'Stichting snake patrol Suriname' opgericht, waarmee hij slangen uit de huizen van mensen haalt en weer terugzet in de natuur.  

Dick Lock

Dick Lock, de slangenguy, stichting snake patrol Suriname.

© Dick Lock

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

huubverbeek
huubverbeek2 jan. 2022 - 11:52

Wat een leuk idee om enthousiaste mensen van “all over the world” te laten vertellen over dieren in hun omgeving. Moeten jullie vaker doen !

Pardede
Pardede1 jan. 2022 - 19:11

Hoelaat bellen jullie morgen met Zuid Afrika

Arnefotografie1
Arnefotografie131 dec. 2021 - 10:17

Kei tof ik zelf woon in Hongarije.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.