Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels Fotocode

  •  
01-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Natuurfotografen die vlinders in de koelkast stoppen, kikkers vastplakken, kroketten voeren aan vosjes, planten vertrappen, in bomen klimmen om dichtbij nesten te komen: alles lijkt te moeten kunnen voor de mooiste foto. Met de opkomst van digitale fotografie is er een sterke groei van het aantal mensen dat de lenzen op de natuur richt. Vroege Vogels ontvangt via haar website jaarlijks tienduizenden natuurfoto’s en ook daar zijn te vaak plaatjes bij die niet door de beugel kunnen. Wij willen niet alleen onze afkeuring uitspreken maar ook een eenvoudig reglement aanbieden om misstanden te voorkomen. De sterke opkomst van video (ook via de mobiele telefoon) maakt het noodzakelijk om ook die vorm van registratie erbij te betrekken. Waar gesproken wordt over foto of fotografie moet ook film/video gelezen worden.
Eigenlijk is maar één gebod voor natuurfotografen en natuurfilmers:
‘Gij zult niet verstoren’ – wie zich daaraan houdt doet geen kwaad. Maar de praktijk is weerbarstig en gecompliceerd, en dus heeft Vroege Vogels een lijst gemaakt van tien gedragsregels waar natuurliefhebbende fotografen en filmers zich aan zouden moeten houden. Zondag de presentatie van de Vroege Vogels natuurfotocode en een discussie met Danny Ellinger van FotoNatura en Kars Veling van de vlinderstichting.
De code wil natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie stimuleren, waar mogelijk samen met gelijkgezinde organisaties. Tot dusverre bestaat er een heel woud aan codes: iedereen die op dit gebied opereert hanteert eigen regels. Vroege Vogels probeert met deze code eenheid te scheppen. Zodat het voor amateur en professional duidelijker wordt waaraan men zich moet houden. Dus wordt overname van de teksten en gouden regels niet alleen toegestaan, maar ook gestimuleerd.
Danny Ellinger is directeur van het Nederlandse fotostockbureau FotoNatura en organisator en drijvende kracht van uitgebreide natuurfoto expedities naar o.a. Guyana, Brazilië, Hongarije en Aldabra met een team van fotografen die gelieerd zijn aan FotoNatura.
Kars Veling is vanaf het eerste uur verbonden aan de Vlinderstichting. Hij is projectleider, doet onderzoek en vertaalt dat naar beschermingsmaatregelen voor vlinders. Ook geeft hij lezingen door het hele land. De vlinderstichting heeft samen met Nederpix een verdieping van de gedragscode ontwikkeld die niet zozeer ingaat op de manier van fotografie, maar op het feit dat van zeldzame kwetsbare soorten in kwetsbare leefgebieden geen foto's worden gepubliceerd, omdat op die manier de verstoring van die plekjes zou kunnen worden bevorderd.
Lees meer over de Vroege Vogels Fotocode (na de presentatie op zondag 3 mei)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.