Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossielen van vroege vlinders gevonden

  •  
12-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Fossiele vleugels van motten en vlinders zoals gevonden in de boorkernen in Schandelah, Nedersaksen

© Fossiele vleugels van motten en vlinders zoals gevonden in de boorkernen in Schandelah, Nedersaksen. Bron: Universiteit Utrecht

Het is een internationaal baanbrekende ontdekking. Ontdekte fossielen van vlinders zijn minstens 70 miljoen jaar ouder dan de oudst bekende fossiele bloemen. Dit kan betekenen dat vlinders al miljoenen jaren leefden voordat bloeiende planten op aarde verschenen. Opmerkelijk genoeg is deze spectaculaire vondst gedaan door een Utrechtse masterstudent. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘ Science Advances ’. 

Kleine fossiele schubjes

Timo van Eldijk vond sporen in 200 miljoen jaar oude resten van een zeebodem op een fossiele vindplaats in Noord-Duitsland. De fossielen bestonden uit microscopisch kleine schubjes van motten- en vlindervleugeltjes. De grote vraag is hoe deze oude vlindersoorten met hun kenmerkende roltong, zonder bloemen, dan aan hun voedsel kwamen. Volgens Van Eldijk is een mogelijke verklaring dat ze met hun lange tong van suikerdruppels op blaadjes en bloedende bomen zogen.
Glossata mot

© Vleugelschubben van een Glossata-mot. Bron: Universiteit Utrecht

Meer over:

vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.