Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege kuikens: gierzwaluwkasten knutselen

  •  
29-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Leerlingen van het Rudolf Steiner College geven gierzwaluwen onderdak. De lessen voor houtbewerking aan  het Rudolf Steiner College te Rotterdam staan deze weken volledig in het teken van de gierzwaluw...
Rampzalige dakrenovaties
Het schoolgebouw van het Rudolf Steiner College staat in de Rotterdamse wijk Rubroek en grenst aan de “Gierzwaluwkolonie De Warande”  één van de grootste kolonies in Rotterdam. De kolonie staat de laatste jaren onder druk door dakrenovaties in deze karakteristieke wijk in het centrum van Rotterdam.
De gerenoveerde daken maken het voor de gierzwaluwen namelijk onmogelijk om nog onder de dakpannen te kunnen komen om daar hun jongen groot te brengen. Volgens landelijk schattingen zijn zo in de afgelopen 20 jaar 30 procent van de kolonies in Nederland verdwenen. Ook in deze wijk zijn in de afgelopen jaren al veel nestplaatsen verloren gegaan.
Speciale dakpannen
Bij enkele huizenblokken zijn al speciale gierzwaluwdakpannen aangebracht tijdens de renovaties waardoor het de vogels weer mogelijk wordt gemaakt om onder de dakpannen te kunnen broeden. Dakpanfabrikanten hebben deze pannen standaard in het assortiment opgenomen sinds het door de Flora- en Faunawetgeving in 2010 verplicht is geworden om verloren gegane nestplaatsen te compenseren.
De scholieren hopen in een week een veertigtal nestkasten gemaakt te hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.