Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De grutto's zijn er vroeg bij

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2677 keer bekeken
  •  
grutto's

Landje van Geijsel, Ouderkerk

© Rob Buiter

De eerste Nederlandse grutto was dit jaar op maandag 14 februari alweer terug in weidevogelprovincie Fryslân. Dat was een provinciaal record! Het landelijk record staat nog op 12 februari. Deze zondag heten we de eerste grutto's welkom in het natuurgebiedje Skrok, bij het Friese Wommels.

IJslanders en ‘Nationale’ grutto’s

Er worden nu al het hele jaar door al grutto’s gezien in ons land, maar dat is de variant die op IJsland broedt (de islandicain biologenjargon). Dat is dus niet de ‘gewone’ grutto (limosa) die in onze weilanden broedt. Nederland heeft een grote verantwoordelijkheid voor die Noordwest-Europese variant van de grutto. Meer dan driekwart van alle grutto’s broedt in Nederlandse weilanden. Vandaar dat de vogel in 2015 met een ruime meerderheid ook werd verkozen tot Nationale Vogel, in een verkiezing van Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland.

grutto kleurringen (c) Rob Buiter

© Grutto kleurringen (c) Rob Buiter

Ringen

Het verschil tussen een IJslandse en een gewone grutto is in de winter bijna niet te zien. “Iedereen die beweert dat ze dat verschil met zekerheid herkennen, die bluft”, zegt onderzoeker Hooijmeijer lachend. “Zelfs als wij de vogels in de hand hebben kunnen we ons nog vergissen. In de broedtijd is dat anders. Dan zijn de IJslandse mannen dieper rood gekleurd. Maar in de winter kunnen we het verschil eigenlijk alleen zien door de ringen die sommige vogels dragen. Wanneer we een vogel in het broedseizoen gekleurde ringen om de poten hebben gedaan voor ons onderzoek, en we zien ze in februari weer terug, dan weten we écht zeker dat het ónze grutto’s zijn.”

grutto's Taag

Duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon

© Rob Buiter

Spaanse problemen

Grutto’s overwinteren vooral in Afrika en komen na een tussenstop in het zuiden van Spanje en Portugal weer bij ons terug. Daar ondervinden ze wel steeds meer problemen, vertelt Hooijmeijer. “Bijvoorbeeld in het natuurgebied Doñana, in Spanje, wordt heel veel grondwater onttrokken door telers van aardbeien en ander fruit. Die voorheen illegale waterputten zijn onlangs door de regering van de regio Andalusië gelegaliseerd. Maar daardoor is er voor de grutto’s en andere vogels in dit natuurgebied steeds minder te eten in de verdrogende bodem. Sowieso hebben de vogels het in Zuid-Spanje en Portugal steeds zwaarder door de droogte.”

Broedvogels beschermen

Toch benadrukt Hooijmeijer dat de grootste problemen voor de grutto bij ons liggen. “Ze krijgen gewoon niet voldoende jongen groot om de aantallen op peil te houden. Wij zullen er echt alles aan moeten doen om bijvoorbeeld met natuur-inclusieve landbouw ervoor te zorgen dat de vogels voldoende tijd krijgen om eieren uit te broeden en dat de kuikens voldoende insecten vinden om  groot te groeien."

grutto1_01.jpg

Meer over:

weidevogels, grutto
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.