Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligerswerk, groeves, gaasvliegen en alle overige items

  •  
27-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
814 keer bekeken
  •  
Griekse Irini help Nederlands Staatsbosbeheer, namens SIW

Griekse Irini help Nederlands Staatsbosbeheer, namens SIW

© Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 27 augustus 2023.  Beluister de reportages en interviews op de volgende startpunten:
11:25 - Enthousiast over groeves
36:05 - Brede geelgerande waterroofkever
1:05:25 - Bruine gaasvliegen intro
1:11:05 - Bruine gaasvliegen vervolg
1:42:05 - Bruine gaasvliegen afsluiting
2:24:30 - Internationale hulp voor Staatsbosbeheer
2:33:50 - Zomerse boomkrekel

Internationale hulp voor Staatsbosbeheer

SIW-vrijwilligers in Nationaal Park Drentsche Aa

SIW-vrijwilligers in Nationaal Park Drentsche Aa

© Rob Buiter

Na een 'corona-stop' kan het gelukkig weer. Voor de zestiende keer komt een groep vrijwilligers van Stichting Internationale Werkkampen (SIW) Staatsbosbeheer helpen bij het onderhoud in Nationaal Park Drentsche Aa. "Ze helpen ons met handwerk dat niet door machines kan worden gedaan, maar nog veel belangrijker: hier vindt culturele uitwisseling plaats tussen natuurliefhebbers van over de hele wereld!", zegt boswachter Kees van Son.

Enthousiast over groeves

rudolf bak en arjan oova

Rudolf Bak en Arjan Oova

© Gert Elbertsen

Bij groeves denk je al snel aan apocalyptische landschappen en verwoeste natuur. Maar volgens groeve-enthousiasteling Rudolf Bak zijn groeves juist vaak een landschappelijke aanwinst. Hij neemt ecoloog Arjan Oova van het Limburgs Landschap en verslaggever Gert Elbertsen mee naar een groeve die inmiddels weer is teruggeven aan de natuur.  

Bruine gaasvliegen

Het bladbruintje, vieradergaasvliegje, lantaarnsponsgaasvlieg, het egaal grijsje en het vishaakbruintje. Zomaar een greep uit een aantal Nederlandse bruine gaasvliegsoorten. Biologie student van de Wageningen University Maartje Vijgenboom doet haar stage bij EIS Kenniscentrum Insecten en maakte een sleutel om bruine gaasvliegen op naam te kunnen brengen. Ze zoekt live met Menno naar de insecten. 

bruine_gaasvlieg_5f565f1ee3888_medium

Bruine gaasvlieg

© fotograaf daksaya

Brede geelgerande waterroofkever

Elke zaterdagavond is er ook Vroege Vogels TV. Zaterdag 2 september zijn we in het Holtingerveld, waar we onder andere in een vennetje op zoek gaan naar de brede geelgerande waterroofkever. Het is de enige plek in Nederland waar deze zeldzame kever voorkomt. Verslaggever Henny Radstaak was er al eerder, met onderzoekers Gijs van Dijk, Julian Brouwer en Hein van Kleef, om te kijken of de kever zich in de fuiken heeft laten vangen… 

Zomerse boomkrekel

Met z’n zwoele getrjirp laat de boomkrekel steeds meer delen van Nederland zomers aanvoelen. Sinds de eerste waarneming in 2004 breidt hij langzaam maar zeker z’n verspreidingsgebied uit in Nederland. Geluidenman en krekelkenner Baudewijn Odé staat met verslaggever Gert Elbertsen midden in een boomkrekelavondkoor.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.