Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligers tellen dode egels

  •  
24-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
egel_05.jpg
De Zoogdiervereniging VZZ uit Beek bij Nijmegen heeft deze maand 84 vrijwilligers van het zogenoemde E-team op pad gestuurd om dode egels te tellen. De eerste tien meldingen zijn al binnen, meldde de vereniging dinsdag.
Dit jaar is uitgeroepen tot Jaar van de Egel. Het is twaalf jaar geleden dat egels in Nederland voor het laatst zijn geteld. De vereniging verwacht volgens een woordvoerder dat het aantal egels zal zijn gedaald. Aan het eind van het jaar wordt besloten of de egel thuishoort op de lijst van bedreigde zoogdieren.
Egels zijn zoogdieren, die nog vrij algemeen in West-Europa voorkomen. Dat ze toch op de lijst van beschermde diersoorten staan, komt omdat ze de twijfelachtige eer hebben de lijst van doodgereden dieren aan te voeren. De stekelhuidjes leven voornamelijk 's nachts, waardoor het verkeer hen in het donker te laat opmerkt.
Nu de egels langzaamaan uit hun winterslaap ontwaken, is het E-team maandag voor het eerst op pad gegaan. De vrijwilligers tellen grotendeels op dezelfde plekken als twaalf jaar geleden, zodat de gegevens vergeleken kunnen worden. Er zijn al dode egels gemeld uit onder meer Leeuwarden, Amersfoort, Meppel, Rotterdam en Gouda.
Mensen die een dode egel zien, kunnen dat melden op www.jaarvandeegel.nl. In september organiseert de Zoogdiervereniging een egelweekeinde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.