Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligers meten verspilling door open koelingen in supermarkt

  •  
27-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_114181.jpg
'Koelkast dicht! Energieverspilling, waarom zou je': Op vrijdag 28 mei start Milieudefensie in Utrecht met vrijwilligers en een 'meetprofessor' een landelijke campagne tegen energieverspilling door open koelingen in de supermarkt. Doel is, dat alle supermarkten hun energievretende koelingen vervangen door afgedekte exemplaren. Dat scheelt geld én is beter voor het milieu. De Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk licht de rol van de gemeente toe tijdens de eerste meting in haar stad.
Komende maand gaan consumenten in supermarkten in het hele land meten hoeveel energie er wordt verspild door open koelingen. Als alle supermarkten in ons land hun koelingen zouden sluiten, zouden ze daarmee net zoveel energie besparen als nu wordt verbruikt door 175.000 huishoudens. Hoewel er al supermarkten zijn die hun koelkasten hebben afgedekt of daar een stappenplan voor hebben, zoals Deen supermarkten en Albert Heijn, zijn er nog veel die over de streep gehaald moeten worden. Door de filiaalhouders voor te rekenen wat het afdekken van hun koelingen aan kosten kan schelen, hoopt Milieudefensie dat voor elkaar te krijgen.
Ook gemeenten kunnen daarin een rol spelen, door filiaalhouders een verplichting op te leggen via de Wet Milieubeheer. De gemeente Amsterdam werd in december 2008 door de Raad van State teruggefloten toen zij dit deed, maar Milieudefensie stelt dat die uitspraak inmiddels achterhaald is en vindt dat gemeenten de achterblijvende supermarkten alsnog moeten gaan dwingen. Willem Verhaak, woordvoerder Klimaat van Milieudefensie: "Supermarkten hebben nu nog de kans om zich aan te sluiten bij het stappenplan dat alle gemeentelijke milieudiensten hebben om de supermarktkoelingen af te dekken. Doen ze dat niet, dan moeten ze via de wet worden gedwongen." Bij de startactie in Utrecht roept Milieudefensie de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk op, om achterblijvende supermarkten in haar gemeente te verplichten hun koelingen af te dekken. Zij zal ter plaatse de rol van de gemeente Utrecht toelichten.
  • Wat: Start campagne 'Koelkast dicht! Energieverspilling waarom zou je'
  • Wie: Milieudefensie (Willem Verhaak, woordvoerder Milieudefensie en vrijwilligers) een 'meetprofessor' en wethouder Mirjam de Rijk
  • Waar: Super de Boer, Merelstraat 46, Utrecht
  • Wanneer: Vrijdag 28 mei, van 10.15 tot 11.00 uur. Wethouder De Rijk is er tussen 10.15 en 10.30 uur
In de periode van 28 mei tot en met 20 juni vinden er bij verschillende supermarkten in heel Nederland metingen plaats. De resultaten daarvan worden in de loop van de zomer bekendgemaakt. Alle gemeten supermarkten krijgen dan een energierapport aangeboden en de voorlopers worden in het zonnetje gezet.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.