Vrijdag 1 juli officiële opening Wereld Natuur Kunst
• 30-06-2005
• leestijd 2 minuten
Op vrijdag 1 juli zal Hare Majesteit de Koningin de Staatsbosbeheer tentoonstelling Wereld Natuur Kunst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam openen.
Van 2 juli tot en met 23 oktober 2005 is de tentoonstelling Wereld Natuur Kunst in
De Nieuwe Kerk
te zien. Door middel van zo’n 175 objecten uit vele museale en particuliere collecties zal het natuurbeeld van vier wereldculturen worden getoond: van het Westen, de islam, het Oosten en de inheemse volkeren. Maar behalve een prachtige verzameling kunstvoorwerpen gepresenteerd in een spectaculaire vormgeving is dit een tentoonstelling met een doel. Initiatiefnemer Staatsbosbeheer wil de natuur ‘naar de stad brengen’, niet alleen om bezoekers te laten genieten, maar vooral om duidelijk te maken dat ieder mens een beeld van de natuur heeft dat door de eigen cultuur wordt bepaald.
De vergelijking tussen westerse, islamitische, oosterse en inheemse kunstuitingen waarin de natuur wordt uitgebeeld, maakt dit duidelijk. En dat natuurbeeld beïnvloedt op zijn beurt ieders specifieke manier van handelen in die natuur. De tentoonstelling Wereld Natuur Kunst probeert de bezoekers bewust te maken van hun eigen omgang (en die van anderen) met de natuur. Een omgang die grotendeels wordt bepaald (en beperkt) door de eigen culturele wortels.
Het idee voor de expositie ontstond na de publicatie, in 2001, van het boek De natuur als beeld, in opdracht van Staatsbosbeheer geschreven door prof. dr. Matthijs Schouten. Hierin beschrijft en vergelijkt deze hoogleraar Natuur- en landschapsbescherming aan de universiteit van Cork (Ierland) en Ecologie van het Natuurherstel in Wageningen het natuurbeeld in de religie, filosofie en kunst van enkele culturen en in verschillende tijdsperioden. Het boek werd rijkelijk voorzien van reproducties van kunstvoorwerpen, die de besproken natuurvisies illustreren.
De fysieke beperkingen van een tentoonstelling dwongen de samenstellers tot de keuze van vier, weliswaar veelomvattende culturen (of beter: cultuurgroepen), te weten het Westen, de islam, het Oosten en inheemse volken. Ondanks dat er binnen deze cultuurgroepen een geografische, historische en religieuze diversiteit bestaat, kan men toch grote overeenkomsten in de houding tot en uitbeelding van de natuur vaststellen. Deze overeenkomsten en verschillen worden gevisualiseerd in een ingenieuze inrichtingsvorm van vier om elkaar heen liggende cirkels, voor elke cultuurgroep één. Langs vijftien stralen die alle cirkels doorsnijden, worden thematische vergelijkingen gemaakt tussen de culturen. Aan het einde van de stralen staan pijlers, die op zeven meter hoogte een ronde koof torsen die zich dwars door middenschip en zijbeuken boort. Alsof Stonehenge in De Nieuwe Kerk is geland.