Vroege Vogels

Vrees voor minder koeien in de wei

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien ikjelle

© Fotograaf: ikjelle

Boeren moeten mogelijk noodgedwongen meer vee op stal houden, nu de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig heeft verklaard. Daarvoor waarschuwen verschillende organisaties, waaronder branchevereniging van land- en tuinbouw LTO Nederland, veevoederbedrijf ForFarmers en zuivelonderneming FrieslandCampina in een brief aan Landbouwminister Carola Schouten.
De boeren zeggen verrast te zijn door de uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Vooral de beslissing dat het weiden van vee en het bemesten van grond niet vergunningvrij mocht worden gemaakt, omdat niet uitgesloten is dat dit effect heeft op natuurgebieden in de omgeving, zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de boeren.
De organisaties, allemaal ondertekenaars van het Convenant Weidegang, zeggen dat vergunningsplicht voor individuele beweiding en bemesting onwerkbaar is. Liever zouden zij zien dat beweiden en bemesten vrijgesteld is van vergunningen, omdat dit onlosmakelijk verbonden is met een melkveehouderijbedrijf. Ze roepen de minister op om snel met passend beleid te komen om daarmee koeien in de wei te houden.
Bron: ANP

Meer over:

koeien
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer15 jun. 2019 - 16:52

Een makkelijker oplossing: MINDER VEE.  Maar daar wil mevrouw Schouten niet aan. Eerst maar eens flink draaien en uitvluchten verzinnen, voordat die veevermindering er toch echt zal moeten komen. Daarin lijkt ze op haar collega van Nieuwenhuizen; die denkt ook nog wel een uitvlucht te kunnen verzinnen voor de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Ik word ziek van dat Hollandse gedraai.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.