Chalicotherium is waarschijnlijk het opmerkelijkste dier dat ooit in Nederland heeft rondgelopen. Het 2,5 meter grote dier had de kop van een paard, de klauwen van een gordeldier en liep net als een gorilla op zijn knokkels.
Extreem lange armen
Chalicotherium is verwant aan tapirs en neushoorns en leefde in het Mioceen (23 – 5 miljoen jaar geleden). Het was een planteneter die met zijn extreem lange armen laaghangende vegetatie naar zich toe trok. Met zijn gespecialiseerde kiezen kon hij de taaie bladeren en boomschors vermalen.
Geklauwde hoeven
Door zich als een gorilla op de knokkels voort te bewegen, beschermde hij zijn scherpe klauwen. Deze klauwen, die eigenlijk puntig gevormde hoeven zijn, werden waarschijnlijk ter verdediging of bij het foerageren gebruikt.
Fossiele kies
Tot 2012 wisten we nog niet dat Chalicotherium ook in Nederland voorkwam.
Fossiele vondsten uit Duitsland wezen er al wel op dat hij in de buurt van ons land moet hebben geleefd. Maar dankzij de recente vondst van een stukje kies (!) in de Noord-Brabantse vindplaats Mill-Langenboom, nemen paleontologen aan dat het dier ook in Nederland voorkwam.
Bron:
Vertebrate Paleontology
(Benton) en Geologie van Nederland