Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vreemde eend in de bijt

  •  
12-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
Als achteloze wandelaar in het Sonsbeekpark in Arnhem zal het je niet opvallen, maar tussen de vele prachtig gekleurde mandarijneenden zit een vreemde eend in de bijt. Een van de mandarijneenden, die geboren is als vrouwtje, heeft een afwijkend verenkleed gekregen, namelijk dat van een mannetje.
Niet alleen bij mensen komt het voor. Ook in de vogelwereld ondergaat een vrouwtje soms een geslachtsverandering. Het zijn met name oude eendenvrouwtjes die een mannelijk verenkleed kunnen krijgen en het wordt gezien als een typisch ouderdomsverschijnsel.
Je zou het kunnen vergelijken met vrouwen die op oudere leeftijd een snor krijgen.
Het frappante is, en dat laat het filmpje goed zien, dat het mannetje het verschil niet ziet, haar gewoon beschouwt als vrouwtje en haar dus ook niet wegjaagt als concurrent.
Geslachtsverandering of geslachtsomkeer in de dierenwereld is nog altijd een mysterie.
Frank Majoor, de vogelonderzoeker, die ons meenam naar de mandarijneenden en dit fenomeen al eerder zag, heeft ooit zelfs  het Jeugdjournaal gehaald, omdat hij een kip had die zich ineens mannelijk ging gedragen, een kam kreeg en zelfs ging kukelen..
www.mandarijneend.nl      www.sovon.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar