Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vreemde eend in de bijt

  •  
12-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1630 keer bekeken
  •  
Als achteloze wandelaar in het Sonsbeekpark in Arnhem zal het je niet opvallen, maar tussen de vele prachtig gekleurde mandarijneenden zit een vreemde eend in de bijt. Een van de mandarijneenden, die geboren is als vrouwtje, heeft een afwijkend verenkleed gekregen, namelijk dat van een mannetje.
Niet alleen bij mensen komt het voor. Ook in de vogelwereld ondergaat een vrouwtje soms een geslachtsverandering. Het zijn met name oude eendenvrouwtjes die een mannelijk verenkleed kunnen krijgen en het wordt gezien als een typisch ouderdomsverschijnsel.
Je zou het kunnen vergelijken met vrouwen die op oudere leeftijd een snor krijgen.
Het frappante is, en dat laat het filmpje goed zien, dat het mannetje het verschil niet ziet, haar gewoon beschouwt als vrouwtje en haar dus ook niet wegjaagt als concurrent.
Geslachtsverandering of geslachtsomkeer in de dierenwereld is nog altijd een mysterie.
Frank Majoor, de vogelonderzoeker, die ons meenam naar de mandarijneenden en dit fenomeen al eerder zag, heeft ooit zelfs  het Jeugdjournaal gehaald, omdat hij een kip had die zich ineens mannelijk ging gedragen, een kam kreeg en zelfs ging kukelen..
www.mandarijneend.nl      www.sovon.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.