Vroege Vogels

Vraag naar palmolie veroorzaakt klimaatramp Indonesië

  •  
09-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmbomen.jpg
Multinationals als Unilever, Nestlé en Procter & Gamble veroorzaken de verwoesting van veenbossen in Indonesië om in de groeiende vraag naar palmolie te voorzien. Dit schrijft Greenpeace in het rapport 'Cooking the Climate' dat de milieuorganisatie gisteren uitbracht.
De veenbossen van Indonesië zijn een van de rijkste opslagplaatsen van koolstof (CO2)  ter wereld. Wanneer het veen wordt drooggelegd of in brand gestoken voor palmolieplantages, ontsnapt de koolstof die er nu in opgeslagen ligt. Dit betekent een enorme klimaatramp. Greenpeace roept op tot een onmiddellijk verbod op de ontbossing voor palmolieplantages.
Woud gekapt voor boodschappen
'De productie van palmolie loopt volledig uit de hand', zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace. 'De laatste wouden van Indonesië worden gekapt voor palmolie voor dagelijkse boodschappen als margarine, chips en wasmiddel. Hiermee verdwijnt het leefgebied van de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Voedselgiganten als Unilever zijn direct betrokken: voor producten als Knorr-soepen en de cosmetica van Dove neemt Unilever af van leveranciers van palmolie uit verwoeste bosgebieden.'
Een kwart van alle palmolieplantages van Indonesië ligt in de provincie Riau op het eiland Sumatra. De veenbossen van Riau bevatten de hoogste concentratie koolstof ter wereld. Als alle veenbossen in Riau verwoest worden, komt een hoeveelheid broeikasgas vrij gelijk aan de jaarlijkse wereldwijde uitstoot. De verdere uitbreiding van palmolieplantages is dus een regelrechte ramp voor het klimaat. Toch wil de provincie Riau in de komende jaren nog eens drie miljoen hectare palmolieplantages aanleggen.
Regering vertrouwt op bedrijven
De palmolie komt zonder enige belemmering op de Nederlandse markt. Nederland is de grootste importeur van Indonesische palmolie in Europa. Door de import van deze palmolie werd tussen 1995 en 2005 bijna 130.000 hectare bos verwoest.
Voor het tegengaan van ontbossing vertrouwt de Nederlandse regering op vrijwillige initiatieven vanuit het bedrijfsleven. Voor palmolie is dit de Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO), waarvan Unilever voorzitter is. Uit het onderzoek blijkt echter dat de leden van de RSPO zich in de praktijk toch schuldig maken aan ontbossing. Alleen met bindende regelgeving kunnen bedrijven gestopt worden.
'Door de snelle ontbossing is Indonesië nu al de derde uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Op dit moment heeft het land zes miljoen hectare palmolieplantages. De komende jaren dreigt deze oppervlakte te verviervoudigen', aldus Suzanne Kröger.
'Dit probleem kan het bedrijfsleven zelf niet oplossen. Er moet een moratorium komen op de ontbossing voor palmolieplantages. Volgende maand praten wereldleiders in Bali over het tegengaan van klimaatverandering. Een verbod op ontbossing is een eerste, effectieve stap.'
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.