Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: hebben alle vogels een zoutklier?

28 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwartkopmeeuw_LubbertSpaanse.jpg

© Fotograaf: LubbertSpaanse

Voor onze rubriek Vraagbaak behandelen we deze week een vraag van Marianne de Wit. Zij vroeg zich af waarom zij zoetwatervogels zoals zwanen en futen in een zoute haven zag zwemmen. Op school leerde ze dat meeuwen een zoutklier hebben om het zoute water te filteren, maar hebben zoetwatervogels dat dan ook? Maurine Dietz, vogelonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen kon deze vraag beantwoorden.

Zoutklier

Er zijn veel vogelsoorten die zo'n zoutklier hebben. Dat zijn vooral mariene vogels en ook eenden en ganzen. Een zoutklier is een klein elektrisch pompje in een orgaantje op de schedel boven de neus. Een zoutklier die zit op de schedel boven de neus. Dat elektrische mechanisme hebben vissen ook op hun kieuwen. Het overtollige zout komt via de neus naar buiten, wat ze dan als een soort snot naar buiten schudden.

Ook heeft het leven van de vogel invloed op de werking van de zoutklier. Eet een vogel vaker zout eten, dan kan de klier ook groter worden, en andersom. Sommige ganzen zullen er dus beter tegen kunnen dan anderen. Ook de biologische klok kan van invloed zijn. Vogels die bijvoorbeeld de zomer doorbrengen in zoutere gebieden, kunnen door het langer worden van de dagen hun zoutklier groter kunnen laten worden.

Wilt u ook een vraag stellen voor de vraagbaak? Doe dat hieronder!

Meer over:

zoutklier, vraagbaak

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

vroegevogels
vroegevogels29 sep 2020 - 9:32

Heb je zelf een vraag vul dan het bovenstaande formulier in!

Theo Huitema
Theo Huitema28 sep 2020 - 9:54

mooie foto