Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vraagbaak: hebben alle vogels een zoutklier?

  •  
28-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
zwartkopmeeuw_LubbertSpaanse.jpg

Zwartkopmeeuw

© Fotograaf: LubbertSpaanse

Voor onze rubriek Vraagbaak behandelen we deze week een vraag van Marianne de Wit. Zij vroeg zich af waarom zij zoetwatervogels zoals zwanen en futen in een zoute haven zag zwemmen. Op school leerde ze dat meeuwen een zoutklier hebben om het zoute water te filteren, maar hebben zoetwatervogels dat dan ook? Maurine Dietz, vogelonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen kon deze vraag beantwoorden.

Zoutklier

Er zijn veel vogelsoorten die zo'n zoutklier hebben. Dat zijn vooral mariene vogels en ook eenden en ganzen. Een zoutklier is een klein elektrisch pompje in een orgaantje op de schedel boven de neus. Een zoutklier die zit op de schedel boven de neus. Dat elektrische mechanisme hebben vissen ook op hun kieuwen. Het overtollige zout komt via de neus naar buiten, wat ze dan als een soort snot naar buiten schudden.

Ook heeft het leven van de vogel invloed op de werking van de zoutklier. Eet een vogel vaker zout eten, dan kan de klier ook groter worden, en andersom. Sommige ganzen zullen er dus beter tegen kunnen dan anderen. Ook de biologische klok kan van invloed zijn. Vogels die bijvoorbeeld de zomer doorbrengen in zoutere gebieden, kunnen door het langer worden van de dagen hun zoutklier groter kunnen laten worden.

Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.

Meer over:

zoutklier, vraagbaak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.