Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vraagbaak: welk dier eet schelpen?

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3053 keer bekeken
  •  
1b0bce88de9ba6bb41ea721123250a00

Bruine rat

© rgroosjohanchellonl

Een tijdje terug vond luisteraar Hans Brakels langs de waterkant een verzameling kleine schelpen, die opengebroken en leeggegeten waren. Welk dier heeft van deze schelpen gesnoept?

Bij uitstek een vraag voor onze rubriek de Vraagbaak. Wij halen ecoloog André de Baerdemaeker erbij die precies kan uitleggen hoe je ziet door welk dier schelpen zijn aangevreten.

Fruits de mer 

De dader is hoogstwaarschijnlijk de bruine rat, vertelt André. Deze 'fruits de mer' is voor de bruine rat een delicatesse. 's Winters zijn er minder zaden en fruit te vinden en moet de rat een andere voedselbron vinden. Schelpen en zwanenmossels zijn dan een geschikt alternatief.

eff1a53a12725d5ee734122bf24a867d

Zoetwatermosselen langs het IJsselmeer

© EelcovanRoden

Goede duiker

Maar die schelpjes liggen op de bodem van de rivier, sloot of plas. Geen probleem voor de bruine rat! Veel mensen weten niet dat dit een half aquatisch dier is en dat bruine ratten ontzettend goed kunnen zwemmen. Met gemak duiken ze de schelpen op, om ze vervolgens op de waterkant open te wrikken met hun klauwtjes en het weke diertje dat binnenin zit op te peuzelen.

Vogels gooien met schelpen 

Ook vogels zoals de kauw en kraai eten weleens schelpen. Deze dieren kunnen weliswaar niet zo goed duiken als de bruine rat, maar kunnen wel schelpen uit ondiep water pikken. De vogel vliegt dan met de schelp omhoog, om deze vervolgens op een (fiets)pad kapot te laten vallen. Zodra de schelp aan scherven ligt, kan de vogel het diertje opeten. 

311d2604b8ee9ccf56ed698ebb28109d

Zwarte kraai

© tinyvdmeer

Wil je weten of de leeggegeten schelpen die je vind door een bruine rat of vogel verorberd zijn? Schelpen die zijn opgedoken door een bruine rat zijn nog intact, terwijl die van een vogel aan scherven liggen. Ook vind je deze schelpen vaak langs (fiets)paden en niet langs de waterkant. 

Heb je een vraag over de natuur, milieu of duurzaamheid waar je het antwoord niet op weet? Stel je vraag dan op het Forum aan onze online-deskundigen!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.