Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vraagbaak: Waarom zijn er nu zoveel slakken?

  •  
16-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16708 keer bekeken
  •  
slak

Naaktslak

© Fotograaf jongenol

In de rubriek de Vraagbaak van deze week vraagt John van Dokkumburg zich af hoe het komt het dat er veel meer slakken in zijn tuin zijn dan enkele decennia geleden. Hij heeft overlast van de vele naaktslakken in zijn mini-moestuin en hij vraagt zich af  hoe  ze het 'doen'? Hij is zeker niet de enige die nu veel slakken signaleert.

Slakken trekken er massaal op uit

We leggen de vraag van John voor aan malocoloog Tello Neckheim. Hij beaamt dat er op het moment inderdaad heel veel slakken zichtbaar zijn, zowel naaktslakken als huisjeslakken. Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn. 

Meesters in het verstoppen

Slakken zijn op zich altijd wel aanwezig, maar het zijn meesters in het verstoppen als de omstandigheden niet zo gunstig zijn. Vorig jaar toen het heel erg droog was, zag je ze dan ook weinig. Slakken kunnen namelijk niet goed tegen de droogte, zeker naaktslakken niet want die hebben alleen een slijmlaag ter bescherming.

Hoe rommeliger een tuin, des te beter slakken zich kunnen handhaven. Ze verschuilen zich graag onder polletjes, potten, in kieren, onder stukken hout, richels en dergelijke. Naaktslakken gaan de bodem in. Ze kunnen 1 meter diep de grond in zakken en maken daarbij dankbaar gebruik van de gangen die wormen en andere diertjes hebben gegraven. 

Goede composteerders

Slakken passen heel goed in de kringloop in je tuin. Het zijn uitstekende composteerders, want de bladeren of algen die ze eten, poepen ze weer uit en dat maakt de bodem vruchtbaar. Ook woelen ze de grond los, waardoor het makkelijker is voor planten om voeding uit de bodem op te nemen. Slakken vormen verder op hun beurt voedsel voor zoogdieren, vogels en insecten. Hierdoor zijn ze in ecologisch opzicht heel goed voor de natuur.

Bijzondere seksleven van de slak

Slakken hebben een zeer interessant seksleven. De meeste slakken zijn hermafrodiet en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtsorganen. Een aantal maakt gebruik van een soort liefdespijl. Ze schieten een pijl van circa 1 cm met een hormoon in het lijf van de andere slak ter voorbereiding op de daad. Het verhaal van cupido komt daar waarschijnlijk vandaan. Sommige naaktslakken hebben een geslacht dat tijdens het paren wel 10x zo groot is. Wijngaardslakken houden er een paringsdans op na.  
slakken

© Fotograaf eagle1958

Wil je ook een vraag stellen voor de Vraagbaak? Stuur ons dan een mailtje via de Contact-pagina.

Meer over:

slak, naaktslak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.