Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: waarom tikken mieren elkaar aan?

5 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
houtmier

de glanzende houtmier

© antweb.org

Deze week in de vraagbaak een vraag van Fiejette Meyer. Ze zag een groot aantal mieren in een rechte lijn over een betonblok lopen en vroeg zich af hoe die mieren in zo'n rechte lijn blijven lopen. Ook zag ze dat mieren elkaar aantikten als ze elkaar tegenkwamen. Waarom doen ze dat?

Antwoord op deze vraag komt deze week van Peter Boer, mierenexpert, die vanuit het Bergense bos op zoek gaat naar de glanzende houtmier, die dit gedrag ook vertoont.

Reuk

Het reukorgaan is hartstikke belangrijk voor mieren. Met hun voelsprieten, wat dus eigenlijk reuksprieten zijn, ruiken ze allerlei geuren. Zo ook elkaars geuren, vandaar dat ze elkaar aantikken. Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen. Dit reukorgaan gebruiken ze ook als ze de weg langs het spoor moeten vinden, ze kunnen dit namelijk ook 's nachts gewoon vinden als ze hun ogen al helemaal niet meer kunnen gebruiken.

Luizen melken

De glanzende houtmier zie je vaak in de lang spoor lopen op de stam van een eikenboom. Hier zitten groeven in de schors waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen voor de specht, een belangrijke predator. Je ziet ze kruipen van de voet van de boom naar de kruin, waar ze honingdauw melken uit de bladluis. Dit brengen ze dan weer terug naar het nest, zodat de hele kolonie ervan kan profiteren. Af en toe zie je in een gat in de schors een schorsluis, die steekt een lange snuit de boom in waar hij voedzame sappen uit tapt. De mieren verzamelen zich dan om de luis, vanuit waar zij dan weer het sap kunnen drinken.
IMG_5298

Mieren maken gretig gebruik van de schorsluis

© Pleun Aarts

IMG_5308

Peter Boer bestudeert al jaren mierenkolonies

© Pleun Aarts

Wil je ook een vraag stellen? Dat kan hier!

Meer over:

mieren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar