Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vraagbaak: waarom tikken mieren elkaar aan?

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
790 keer bekeken
  •  
houtmier

de glanzende houtmier

© antweb.org

Deze week in de vraagbaak een vraag van Fiejette Meyer. Ze zag een groot aantal mieren in een rechte lijn over een betonblok lopen en vroeg zich af hoe die mieren in zo'n rechte lijn blijven lopen. Ook zag ze dat mieren elkaar aantikten als ze elkaar tegenkwamen. Waarom doen ze dat?

Antwoord op deze vraag komt deze week van Peter Boer, mierenexpert, die vanuit het Bergense bos op zoek gaat naar de glanzende houtmier, die dit gedrag ook vertoont.

Reuk

Het reukorgaan is hartstikke belangrijk voor mieren. Met hun voelsprieten, wat dus eigenlijk reuksprieten zijn, ruiken ze allerlei geuren. Zo ook elkaars geuren, vandaar dat ze elkaar aantikken. Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen. Dit reukorgaan gebruiken ze ook als ze de weg langs het spoor moeten vinden, ze kunnen dit namelijk ook 's nachts gewoon vinden als ze hun ogen al helemaal niet meer kunnen gebruiken.

Luizen melken

De glanzende houtmier zie je vaak in de lang spoor lopen op de stam van een eikenboom. Hier zitten groeven in de schors waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen voor de specht, een belangrijke predator. Je ziet ze kruipen van de voet van de boom naar de kruin, waar ze honingdauw melken uit de bladluis. Dit brengen ze dan weer terug naar het nest, zodat de hele kolonie ervan kan profiteren. Af en toe zie je in een gat in de schors een schorsluis, die steekt een lange snuit de boom in waar hij voedzame sappen uit tapt. De mieren verzamelen zich dan om de luis, vanuit waar zij dan weer het sap kunnen drinken.

IMG_5298

Mieren maken gretig gebruik van de schorsluis

© Pleun Aarts

IMG_5308

Peter Boer bestudeert al jaren mierenkolonies

© Pleun Aarts

Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.

Meer over:

mieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.