Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: kunnen libellen steken of bijten?

3 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1838 keer bekeken
6963_aeshisoc[1]

Vroege glazenmaker

© Antoine van der Heijden

Elke zomer is het weer raak. Mensen zoeken online massaal naar antwoord op de vraag: kunnen libellen steken of bijten? En komen dan op de site van Vroege Vogels terecht.

Ook bij de Vlinderstichting is deze vraag niet onbekend. Roy van Grunsven, libellenexpert en werkzaam bij deze stichting, gaf ons het antwoord.
9963_orthcanc

gewone oeverlibel

© Antoine van der Heijden

Steken of bijten

Libellen hebben niet de middelen om te steken of te bijten. Ze hebben geen angel zoals wespen of bijen, en de kaken van de meeste libellensoorten zijn te zwak om door mensenhuid heen te komen. Alleen de grootste libellensoorten kunnen door de huid heen bijten, maar dit zullen ze nooit uit verdedigingsmechanisme gebruiken. Libellen zullen nooit op iemand landen, en zo maar beginnen met bijten. Als je een grote libel, bijvoorbeeld de grote keizerlibel, vangt en je vinger tegen de kaken aanlegt, kan de libel als reflex happende bewegingen gaan maken. Het is echter niet aan te raden om dit uit te proberen, omdat je de libel gemakkelijk kunt beschadigen of verwonden.

Vroege glazenmaker

Toch zijn er enkele gevallen bekend van stekende libellen. Als de vrouwtjes gestoord worden tijdens het leggen van de eitjes, kunnen ze doorgaan met het leggen van de eitjes op een andere plaats. In hele uitzonderlijke gevallen steken de libellenvrouwtjes met hun legboor door kleren of de huid heen. De legboor van libellen is niet gebouwd om aanvallers af te weren, zoals bijvoorbeeld de angel van een wesp wel gebouwd is om te steken.

De oorsprong van libellennamen als paardenbijter of glassnijder ligt misschien in libellen die steken met een legboor, maar het is ook heel goed mogelijk dat deze namen zijn ontstaan door bijgeloof en associaties.'Steken' van libellen zijn zeer uitzonderlijk, dus libellen zijn absoluut niet iets om bang voor te zijn.

Meer over:

libellen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

NeeltjeM
NeeltjeM3 jul 2020 - 18:27

Ik ben in Frankrijk wel degelijk een keer gebeten door een grote libel die op mijn blote arm geland was. Twee kleine gaatjes in de huid.