Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: hoe vindt een bij haar nestje terug?

23 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
albert_de_wilde_groot_andrena_barbilabris208_03c_fe

vrouw Andrena barbilabris

© Albert de Wilde

Deze week in de vraagbaak een vraag van Theo Hogers: hoe vinden bijen en hommels hun nestje terug?Deze vraag wordt beantwoord door Hans Nieuwenhuijsen, bijenexpert bij EIS kenniscentrum insecten. 
In eerste instantie vinden bijen en hommels hun nestje terug via het zicht. Ze oriënteren zich op de omgeving voordat ze wegvliegen zodat ze herkenningspunten hebben voor als ze weer terugkomen. Zo zien ze waar ze moeten zijn als ze met voedsel voor hun larven terugkeren naar het nest. Als ze op de goede plek zijn, doen ze de rest op geur. Ze laten een geurtje achter in het nest, en met hun antennes ruiken ze waar ze moeten terugkeren.

Tinbergen

Wetenschapper Tinbergen ontdekte dit door een experiment wat hij deed met graafwespen: hij legde een cirkel van dennenappels rond het gaatje, en na een tijdje verplaatste hij die terwijl de bij weg was een stuk opzij. De bij doet dit op dezelfde manier.

Witbaardzandbij

Een wilde bij die dit wel op een heel spectaculaire manier doet is de witbaardzandbij. Die graaft zijn gang onder het mulle zand, waarbij de ingang van het holletje dus door het mulle zand heen geroken moet worden.

Heb je ook een vraag voor de vraagbaak? Stel hem hieronder!

Meer over:

bijen, vraagbaak

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.