Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vraagbaak: hoe vindt een bij haar nestje terug?

  •  
23-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
albert_de_wilde_groot_andrena_barbilabris208_03c_fe

vrouw Andrena barbilabris

© Albert de Wilde

Deze week in de vraagbaak een vraag van Theo Hogers: hoe vinden bijen en hommels hun nestje terug?Deze vraag wordt beantwoord door Hans Nieuwenhuijsen, bijenexpert bij EIS kenniscentrum insecten. 

In eerste instantie vinden bijen en hommels hun nestje terug via het zicht. Ze oriënteren zich op de omgeving voordat ze wegvliegen zodat ze herkenningspunten hebben voor als ze weer terugkomen. Zo zien ze waar ze moeten zijn als ze met voedsel voor hun larven terugkeren naar het nest. Als ze op de goede plek zijn, doen ze de rest op geur. Ze laten een geurtje achter in het nest, en met hun antennes ruiken ze waar ze moeten terugkeren.

Tinbergen

Wetenschapper Tinbergen ontdekte dit door een experiment wat hij deed met graafwespen: hij legde een cirkel van dennenappels rond het gaatje, en na een tijdje verplaatste hij die terwijl de bij weg was een stuk opzij. De bij doet dit op dezelfde manier.

Witbaardzandbij

Een wilde bij die dit wel op een heel spectaculaire manier doet is de witbaardzandbij. Die graaft zijn gang onder het mulle zand, waarbij de ingang van het holletje dus door het mulle zand heen geroken moet worden.

Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.

Meer over:

bijen, vraagbaak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.