Vroege Vogels

Vraagbaak: hoe lang blijft een koolmees weg van zijn nest?

  •  
24-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16855 keer bekeken
  •  
Spiegel koolmees

Koolmees kijkt in de spiegel

© Fotograaf: jrekers

Benne Holwerda uit Groningen heeft een vraag over het koolmezenkastje in zijn tuin. Hij zag namelijk op het cameraatje dat de koolmees, nadat ze 9 eitjes had gelegd, meer dan 24 uur wegbleef. En dus maakte hij zich ernstig zorgen. Totdat het vrouwtje weer terugkwam en alsnog op de eitjes ging zitten. Holwerda vroeg zich af: is dat normaal?

Volgens Frank Majoor, vogelonderzoeker bij Sovon, is de situatie in de nestkast van Benne heel normaal. Mezen blijven altijd lang weg van hun nest. Het hoort bij de strategie van kleine zangvogels. Die willen namelijk graag dat al hun eitjes in één keer uitkomen. En soms leggen ze wel tot 16 eitjes! Ze leggen dan één eitje per 24 uur, en willen in de tussentijd dus niet op het ei gaan zitten, anders komt hij te vroeg uit. Roofvogels en uilen doen dat heel anders, die gaan wel meteen op het ei zitten. Want zij willen een hele dalton-familie met jongen van verschillende grootten. Zij doen dit zodat bij weinig voedsel in ieder geval de oudste kan overleven.
De koolmees heeft liever een hele rits jongen die tegelijkertijd hetzelfde voedsel kan eten en tegelijkertijd uitvliegt. Dat is net zo handig.

De eitjes kunnen wel even wachten, een paar weken zonder warmte houden ze wel uit. Als de koolmees langer dan dat wegblijft is er wel kans dat de eitjes nooit meer uitkomen. De koolmees in de kast van Benne Holwerda doet dus gelukkig precies hoe de natuur het bedacht heeft.

Wil je ook een natuurvraag insturen voor onze rubriek de Vraagbaak? Dat kan via ons Forum of via de Contactpagina.

Meer over:

koolmees
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.