Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: hoe hoog vliegt een insect?

1 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5831 keer bekeken
  •  
aardhommel_AdBakker.jpg

© Fotograaf: AdBakker

Luisteraar Leroi Muir zag op grote hoogte een groep zwaluwen jagen en vroeg zich af of ze daar achter insecten aangingen. Toen borrelde er een nog grotere vraag bij hem op: hoe hoog vliegen insecten überhaupt eigenlijk?

We legden deze vraag voor aan onderzoeker Florian Muijres. Hij doet onderzoek aan de universiteit van Wageningen naar het vlieggedrag van insecten en vogels.

Insectentrek

Insecten kunnen veel hoger vliegen dan de meeste mensen denken. Ze blijven liever in de onderste luchtlaag want tegen de wind in vliegen, dat kunnen ze niet. En aan de grond is de plek waar ze eten zoeken en zich verstoppen voor predatoren. Maar, er zijn insecten die net zoals vogels op grote afstand migreren, en dat doen ze door zich op te laten stijgen en op grote hoogte met de wind mee te laten voeren. Dit kan wel op een paar kilometer hoogte zijn. Het is hier nog niet te koud voor insecten. Het is zelfs zo dat insecten vaak even snel op hun bestemming zijn als vogels, omdat vogels niet zo efficiënt van de wind gebruik maken maar ook doorvliegen met tegenwind. In nog hogere luchtlagen krijgen ze te maken met andere factoren waardoor ze slecht overleven zoals kou en weinig zuurstof. Maar op deze hoogte kunnen ze nog makkelijk overleven.

Hommel is vliegkampioen

Dat in tegenstelling tot de hommel, de vliegkampioen. Hij ziet er een beetje onhandig uit, maar is een ontzettend behendig vlieger. Dat moet wel, want hij moet naast zijn eigen gewicht ook nectar kunnen vervoeren. En omdat er ook hommelsoorten in het Himalayagebergte leven zijn deze kleine beestjes uitgeroepen tot vliegkampioen. Ze moeten hier namelijk ook nog ook nog in die koude ijle lucht kunnen vliegen. Ze doen dit door extra lange halen te maken met hun vleugels, zodat ze extra veel kracht genereren die hen omhoogstuwt. Dat kan wel tot de omstandigheden van 9000 meter, volgens onderzoekers. Dat is even hoog als de Mount Everest.

Wil je ook een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in!

Onderzoek

Muijres en zijn collega's doen onderzoek naar het vlieggedrag van hommels. Ze kijken namelijk naar hoe hommels op een bewegende bloem kunnen landen. Om meer inzicht te krijgen in het vlieggedrag van bepaalde dieren, kunnen ze ook bepalen hoe ze bestuiving voor hen makkelijker kunnen maken. En zo kan ook de voedselproductie profiteren van de vliegkunsten van dit knuffelige beestje.

Meer over:

insecten, vliegen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar