NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vraagbaak: bouwen eekhoorns nu al hun winternest?

2 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Eekhoorn3_Anja H

© Anja H

Deze week in de vraagbaak een vraag over eekhoorns. Renee Timmer zag in haar tuin eekhoorns bastrepen verzamelen: "In onze achtertuin staat een sinds een paar jaar een dode appelboom. Sinds dit jaar begint de bast van de takken af te vallen, geholpen door het pikken en losrukken van kraaien. Ik vermoed voor hun nest. Echter deze maand, september, kwam een eekhoorn in de boom en begon stukken bast te verzamelen in zijn bek. Heel handig en ook heel snel vouwde hij met z'n twee voorpootjes steeds een nieuwe bastreep bij de vorige tot hij vond dat z'n bek vol was en toen verdween hij weer. Ik heb hem nog een keer terug gezien die dag en weer dezelfde procedure. September is toch geen maand voor het bouwen van een nest, maar waarvoor verzamelde hij dan toch die bastrepen?"

Winter- en zomernest

Volgens Vilmar Dijkstra, zoogdierexpert verbonden aan de zoogdiervereniging, is het heel normaal dat eekhoorns nu aan hun winternest beginnen. Het is voor de eekhoorn erg belangrijk om een goed geïsoleerd winternest te hebben. Dit komt omdat hun oppervlakte/inhoud verhouding zo is dat ze snel afkoelen. Dat winternest gebruiken ze echt als bescherming tegen de kou. Als het buiten 0 graden is, kan het in het nest wel zo'n 20 graden worden. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.